fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Uskoro kreću radovi na uspostavi i izgradnji poučne i uređenju trim staze u Park šumi Borik

Grad Đurđevac je nakon škole u prirodi i hostela uspješno prijavio još jedan projekt vezan uz Park šumu Borik kroz koji će se nastaviti raditi na promociji i dodavanju sportskih i turističkih sadržaja kako bi se očuvala zaštićena borova šuma.

Radi se o projektu Uspostave i uređenje poučne staze u Park šumi Borik i uređenje trim-staze, a projekt je prijavljen na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi te je potpisan i ugovor o financiranju. Danas je završen i postupak javne nabave pri čemu je izabran izvođač radova, a uskoro se očekuje i početak prvih radova.

Projekt je u cijelosti financiran sredstvima iz programa ruralnog razvoja, a vrijednost projekta iznosi oko 744.000 kuna. Njime će se uredit postojeće postaje trim staze, gdje će se obnoviti i zamijeniti stare i dotrajale sprave za vježbanje, a osim toga, duž trim staze, uspostavit će se poučna staza koja će pratiti 20 postaja trim staze, također se projektom predviđa da i poučna staza dobije 18 postaja.

Edukativni sadržaji poučne staze tematski su povezani s bogatstvom flore i faune koja obitava u geografsko-botaničkom rezervatu Đurđevački pijesci, te s prošlošću smirivanja Krvavih pijesaka tj. sadnje borove šume kako bi se smirilo seljenje pijeska na okolnu plodnu zemlju.

-S obzirom da je veliki dio Park šume Borika unutar samoga grada nju sve više posjećuju zaljubljenici u prirodu, brojni sportaša, ali i rekreativci koji koriste trim stazu. Trenutno je u tijeku izgradnja hostela gdje će biti smještena škola u prirodi, a to je samo dogradnja na postojeće turističke sadržaje, ali i sportsku infrastrukturu grada Đurđevca. Edukativni dio staze će biti logičan slijed projekta prirodne baštine gdje će djeca i mladi moći naučiti nešto više o flori i fauni Đurđevačkih pijesaka te borbi đurđevčana s krvavim pijeskom čije su širenje upravo oni spriječili sadnjom borove šume- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Kretanje kroz šumu i sam početak trim staze bit će pomaknut od sadašnjeg ulaza (pokraj salona namještaja) te će se ulaz povezati sa drvenom šetnicom koja povezuje utvrdu Stari grad, Hrvatsku Saharu i Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci.

(Grad Đurđevac)