fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ovo je jedna od najvećih privatnih investicija u Hrvatskoj

Energia naturalis (ENNA), regionalna energetska kompanija u privatnom hrvatskom vlasništvu, i VTTI, jedan od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu, potpisali su Sporazum o zajedničkom ulaganju u razvoj terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče.

Radi se o jednoj od najvećih privatnih investicija u Republici Hrvatskoj čiji je planirani iznos 135 milijuna eura. Prvu fazu projekta dovršila je ENNA uloživši 170 milijuna kuna u proteklih godinu i pol.

Distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažit će ograničenja koja postoje vezano uz infrastrukturu distribucije naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) za cijelu regiju te značajno pridonijeti energetskoj neovisnosti RH. Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti jeftiniji i sigurniji uvoz naftnih derivata i UNP-a morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe.

Dolazak partnera kao što je VTTI u Hrvatsku jasan je znak najvećim svjetskim investitorima da u Hrvatskoj mogu naći ozbiljne partnere te ući u veliki projekt. Gradnja suvremene luke pokreće razvoj cijeloga područja, koje novim zapošljavanjem i novim projektima stvara perspektivu budućega razvoja.

Prva faza ATT-a već je dovršena: u rujnu 2016., dovršena je izgradnja 50.000 m3 kapaciteta za bijele derivate. Druga faza osigurat će preko 200.000 m3 naftnog skladišnog kapaciteta, kao i 60.000 m3 za skladištenje ukapljenog naftnog plina. To je najveći novi projekt za skladištenje ukapljenog naftnog plina u srcu Jadrana. U budućnosti bi dodatni prostor omogućio treću fazu projekta, čime bi se dobio dodatni skladišni kapacitet od najmanje 100.000 m3 za naftne proizvode.

Dobre vijesti za regiju

Ovaj će rastući terminal imati važnu stratešku ulogu u jačanju sigurnosti opskrbe energijom u regiji. Također, nadopunjavat će primarnu lokaciju i područje dubokog gaza Luke Ploče, sa značajnim dodatnim skladišnim kapacitetima za bijele derivate i ukapljeni naftni plin.

Terminal će ispunjavati najviše sigurnosne standarde i koristiti protupožarne tehnologije i tehnologije za obradu para ugljikovodika, koji su u skladu s najnovijom svjetskom i europskom regulativom u području sigurnosti i zaštite okoliša.

Izvor: Večernji List