fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

TEDxZagrebWomen srušio predrasude!

TEDxZagrebWomen konferencija održala se u subotu, 29. listopada u prostoru HUB385 na zagrebačkoj Trešnjevci. Događaj je trajao pet sati, a osim govornica mogle su se čuti izvedbe pjesama mlade kompozitorice i pjevačice Hane Huljić te vidjeti monodramu „Ja sam dama…“.

Osam govornica pokazalo je vrijednost širenja dobrih ideja, a usput su srušile predrasude i stereotipe vezane uz ženski rod. Cjelokupan program vodila je kuratorica konferencije Martina Naletilić, također uspješna mlada žena. Program je započeo prvim sessionom i govornicom Ivanom Marasović, osnivačicom udruge Kolajna ljubavi, koja je probila led govorom o svom životu u Tanzaniji i pomaganju siročadi. Bez obzira na sve mogućnosti koje je imala ovdje, odabrala je put pomaganja onima kojima je pomoć potrebnija.

Iduća je svoju ideju iznijela Josipa Bračanov, osnivačica prve hrvatske suradničke kuhinje – Cook Hub, a kako smo saznali i izumiteljica prvog hrvatskog džema od luka. Lejla Juranić, „žena u kaosu“ te osnivačica inicijative “Are You Syrious”, održala je govor o pomaganju izbjeglicama i poručila: „Zemljani, let’s be Syrious?“, pri čemu syrious znači pomagati svima kojima je to potrebno. Njen govor izazvao je veliki pljesak, što pokazuje da očito jesmo syrious. Uslijedio je kratak predah uz glazbenu gošću Hanu Huljić. Hana je također razbila predrasude o djetetu poznatih roditelja i pokazala da je puno više od toga.

Nada Kaurin Knežević, direktorica strategije, digitalne marketinške agencije ENTG, poklonila nam je, kroz govor, svoju zvjezdanu prašinu. Žena s hrpom želja i vlastitom bucket listom, između ostalog, poručila je: “Zapišite svoje želje na papir… Nitko vam ne može ukrasti želju, može vam samo pomoći da ju ispunite“. Govor je završila pjesmom Mate Miše Kovača „Ako me ostaviš“ i cijelu publiku digla na noge. Drugi session je nakon pauze otvorila Sanja Božić Ljubičić, serijska poduzetnica i osnivačica mnogih kompanija poput Pickboxa te direktorica New Europe Marketa, s govorom o upornošću. S dozom humora i životne mudrosti pokazala je kako razlika između žena i muškaraca ne postoji. Sanju je kroz život vodio citat Marka Twaina: „Za 20 godina od danas razočarat će te ono što nisi radio, a ne ono što jesi“.

Diana Gluhak, nutricionistica i poduzetnica, upoznala nas je s predrasudama u prehrani. „ Nemojte davati drugima za jelo, ono što ne biste dali sebi“. Diana nas je naučila da moramo tražiti ono što nam treba. Ella Dvornik, uspješna i nagrađivana blogerica, govorila je o svom životu. O uspjehu izvan granica Lijepe naše. Odlazak u Kopenhagen označio je prijelomni dio njenog života, dok je 24. rođendan bio odlučujući za karijeru uspješne blogerice. Najveći strah bio joj je održati govor pred ljudima, a Ella je ovime pokazala kako je i ovu prepreku prevazišla.

Izvor: Tedxzagreb.com