fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kako kreativnom i kulturnom industrijom do moderne baštine?

Pod organizacijom udruge Samo Pozitivno održan je uspješno  još jedan Forum kulture i edukacije pod nazivom “Kreativnom i kulturnom industrijom do moderne baštine”

Kroz dvije vrlo kreativne radionice i Forum kao završna manifestacija, članovi udruge su educirali sudionike kao se na kreativan način mogu prilagođavati uvjetima življenja i djelovanja u zajednici čak i kroz simbole baštine.

Princip temeljen na talentima pojedinaca, cjeloživotnom obrazovanju  od  kulturne i kreativne industrije može stvoriti nove ekonomske i društvene vrijednosti.

Gošće foruma dale su doprinos svojim iskustvom i na vrlo zanimljiv način zajedno zaključile da su kreativna i kulturna industrija poželjne i plodonosne u svakom društvu i zajednicama u kojima se razvijaju.

Marijana Bošnjak koja je ušla u potpunu poslovnu i programsku transformaciju i 2007. godine preuzela posrnulu tvrtku Kinematografi koja postaje jedan od najuspješnijih kino prikazivača sa stalnim rastom broja publike i udjela europskog filma u svom programu, govorila je o kreativnom mentalnom klopu koji može funkcionirati i postizati rezultate na svim razinama ukoliko se maknu uvjerenja s kojima smo okruženi tipa, ne može se, nema se i nismo dovoljno kompetentni.

Katarina Andrić kao psihologinja je pričala o važnosti razvoja kreativnosti  od mlađe dobi i njegovanja iste u odrasloj i primjeni kreativnosti u rješavanju problemskih situacija, a Tea Žirovčić kao budući Art terapeut o utjecaju kreativne umjetnosti na mentalno zdravlje mladih i svih koji se nose sa izazovima današnjice.

Voditeljice kreativnih radionica Rajna Šimunić i Mara Majstorović su sa sugrađanima odradile kreativne radionice točkanja šlinge i apstraktnog slikanja simbola sa Orion kalendara i tima ugradile baštinu u nove proizvode koji u budućnosti mogu postati suveniri, predlošci za majice, grafičke vizuale, galerijske eksponate, a nekima i buduće zanimanje.

Kao primjer dobre prakse u sklopu foruma kulture predstavljen je OPG Abelootvoren  početkom 2016. godine kada su se njegovi vlasnici prvenstveno bavili pčelarstvom. Uvijek su se bazirali na stvaranju proizvoda vrhunske kvalitete, te su proizvodi primarne proizvodnje kao visokokvalitetni proizvodi bili odlična sirovina za neku vrstu prerade. Stoga su poželjeli stvoriti dodatnu vrijednost i na kreativna način došli do izrade prvog likera od meda, koji u svom grafičkom identitetu na svim bocama transparentno nosi upravo Orion kalendar i time su njihovi proizvodi postali prepoznatljivi.

Prema predviđanjima stručnjaka, ekonomija će se u budućnosti uvelike temeljiti upravo na kreativnosti i tehnologiji. Bit će jako puno poslovnih prilika za ljude čije su vještine kombinacija kreativnosti, poznavanja tehnologije i društvenih vještina.

Rezultati mnogobrojnih istraživanja pokazali su još jednom da su kulturne i kreativne industrije generator rasta i razvoja te važan element jačanja svih sektora, a prije svega industrije turizma, poduzetništva i digitalnih tehnologija, uz značajan izvozni potencijal, ali i doprinos razvoju kulture i umjetnosti.

„Zato, ako kulturne i kreativne industrije osjećate kao područje na kojem bi do izražaja mogli doći vaši talenti i vještine, definitivno slušajte taj unutarnji glas i dajte si vremena i priliku da se kreativno izrazite“: zaključile su gošće i sudionici ovogodišnjeg Foruma kulture i edukacije održanog u Vinkovcima.

Fotografije: Tomislav Jonjić