fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

KNJIŽEVNO OTKRIĆE SVJETSKE VRIJEDNOSTI: U Puli pronađeni dosad nepoznati manuskripti Jamesa Joycea!

U Puli su pronađeni dosad nepoznati manuskripti Jamesa Joycea, jednog od najvećih književnika 20. stoljeća, autora čuvenog Uliksa koji se smatra jednim od najvećih romana u povijesti. Joyce je, kao što je poznato, početkom 20. stoljeća jedno vrijeme živio u Puli piše Novi List.

Riječ je o otkriću nemjerljive vrijednosti jer se do sada smatralo da je cjelokupna bibliografija ovog karizmatičnog Irca u potpunosti poznata i proučena. Prezentacija pronađenog materijala, starog skoro 120 godina, bit će večeras u pulskom kafiću Uliks, smještenom u zgradi u kojoj je Joyce nekad živio. Manuskripte su naime pronašli članovi obitelji Bimbašić, vlasnici kafića i stana iznad njega, dok su renovirali nekretninu.

– Dok smo mijenjali parkete pronašli smo u podu dosad nepoznati pretinac i unutra hrpu potamnjelih papira. Kad sam vidio da su na engleskom jeziku, odmah sam pomislio da bi moglo imati veze sa Joyceom, kaže Denis Bimbašić.

Pojašnjava da je zgrada stara i da su se u ono vrijeme radili veliki razmaci između etaža, ispunjeni gredama i praznim prostorom. U jednom od tih prostora nalazio se i dosad tajni pretinac Jamesa Joycea, zbog kojeg bi se mogla početi pisati nova poglavlja u udžbenicima iz svjetske književnosti. Materijala naime ima mnogo, i nije isključeno da je tu cijeli novi roman, a možda i više različitih djela.

Poznato je da Joyce nije pisao mnogo, ostavio je tek tri romana, jednu zbirku kratkih priča i nešto poezije, ali sada bi taj opus mogao biti proširen. Utoliko je ovo otkriće značajnije.

– U početku naravno nismo bili sigurni da je riječ o Joyceovom djelu i ništa nismo htjeli davati u javnost prije nego što dobijemo potvrdu. Dio materijala poslali smo u Nacionalnu knjižnicu Irske u Dublin i jučer smo dobili potvrdu da su materijali autentični. Stoga smo ih odlučili prezentirati javnosti, kaže Bimbašić, koji je najavio da će nakon prezentacije u Puli cjelokupni materijal poslati u Dublin, gdje će na njemu raditi najveći stručnjaci za djela Jamesa Joycea. Već do kraja godine trebalo bi se znati što se krije iza tajanstvenih papira pronađenih u Puli.

Ideja je, dodaje Bimbašić, da se većina manuskripata daruje Nacionalnom muzeju Irske, a manji dio bi zadržali i izložili u Uliksu. Ne treba ni govoriti da će to biti prava mala turistička atrakcija, koja će privlačiti turiste iz cijelog svijeta. Pa tko ne bi želio vidjeti originale rukopisa jednog od najvećih književnika u povijesti?

Kao što je poznato, Joyce je živio u Puli 1904. i 1905. godine. Ovdje je radio kao nastavnik engleskog jezika za oficire austro-ugarske mornarice. Stanovao je u zgradi u kojoj se danas nalazi popularni pulski kafić Uliks, a ispred Uliksa se nalazi i spomenik Jamesu Joyceu, koji je također jedna od popularnih pulskih atrakcija i mjesto na kojem se turisti rado fotografiraju. Kako ispada, poveznice između Pule i Joycea mnogo su jače nego što se mislilo.

O koliko velikom događaju se radi svjedoči i podatak da je dolazak u Pulu potvrdila irska ministrica kulture Catherine Martin. Joyce je rođen u Dublinu i danas je jedan od simbola Irske. U Dublinu se svakog 16. lipnja održava i centralna proslava sjećanja na Joycea nazvana Bloomsday, po glavnom liku romana Uliks Leopoldu Bloomu. Bloomsday se obilježava i u Puli, a kako saznajemo, stalni postav novopronađenih rukopisa u Uliksu mogao bi biti otvoren točno na taj dan.