fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Korak ispred ostalih: Ovaj grad prvi u Hrvatskoj uvodi besplatnu informatiku već od 1. razreda

Program ranog učenja informatike od iduće školske godine provodit će se prema novom kurikulumu koji predviđa fond od 35 školskih sati u školskoj godini odnosno jedan školski sat tjedno.

Osim što su jedini osnovnoškolci u Hrvatskoj koji već dvije školske godine imaju priliku pohađati Građanski odgoj i obrazovanje (GOO), mali Riječani su već 16 godina i jedini uključeni u rano učenje informatike, a uskoro će i informatika kao i GOO biti besplatna.

Naime, riječke su škole jedine ustanove hrvatskog školskog sustava u kojima se rano učenje informatike kao izborna aktivnost nudi već u prvom razredu, dok će se u ostatku Hrvatske takva mogućnost učenicima ponuditi tek od iduće školske godine i to tek u petom razredu.
No za razliku od GOO-a, koji roditelje ne košta ništa, za rano učenje informatike roditelji mjesečno plaćaju 50 kuna. Međutim, od iduće školske godine Grad Rijeka napravit će još jedan iskorak zahvaljujući kojem će nastava ranog učenja informatike za sve osnovce biti besplatna. Pored toga učenici će od prvog školskog dana s informatičkim opismenjavanjem započeti prema novom kurikulumu na kojem se upravo radi, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel takve poteze razvijanja novih školskih projekata naziva mini kurikularnom reformom.

“Ovim projektima, ali i nizom drugih programa namijenjenih osnovnoškolcima, Grad Rijeka godinama uskače u prazan prostor koji država odnosno nadležno ministarstvo ostavljaju u obrazovanju naše djece”, kaže riječki gradonačelnik Vojko Obersnel za Novi list.

“U želji da stvara moderno, pravedno društvo, izrađeno na znanju, poštovanju ljudskih prava i demokratskih standarda, Grad Rijeka koristi jedinu zakonsku mogućnost koju ima – u škole kojima je osnivač uvodi mini kurikularnu reformu i razvija svoje projekte te ih svima ostalima u državi nudi bez ikakve naknade. Tako će biti i s informatikom – učenicima će se ponuditi po istoj logici kao Građanski odgoj i Moja Rijeka, naravno potpuno besplatno, i nadam se da će i informatika biti prihvaćena jednako dobro i kao već uvedeni programi”, navodi Obersnel.

Iz proračuna Grada se godišnje za Građanski odgoj, Moju Rijeku, produženi boravak i cjelodnevnu nastavu program te niz drugih programa izdvaja više od 10 milijuna kuna, a Obersnel kaže da će ta svota iduće godine biti i veća jer će uključiti i dodatna izdvajanja za informatiku i iznosit će oko 11,5 milijuna kuna.

Dodajući kako se rano učenje informatike trenutačno provodi u 19 riječkih škola, što čini 79 posto riječkog osnovnoškolskog sustava, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i obrazovanje Sanda Sušanj ističe kako je Grad Rijeke gotovo odmah po preuzimanju osnivačkih prava nad osnovnih školama započeo s eksperimentalnom provedbom ranog učenja informatike u šest škola.

Program ranog učenja informatike od iduće školske godine provodit će se prema novom kurikulumu koji predviđa fond od 35 školskih sati u školskoj godini odnosno jedan školski sat tjedno.

“Kako bi realizacija ranog učenja informatike bila kvalitetna, uspješna i prilagođena potrebama učenika, važno je u proces uvođenja uključiti eksperte u tom području. Stoga je Grad oformio stručni tim za izradu otvorenog kurikuluma s ishodima učenja za svaki od prvog do četvrtog razreda osnovne škole te smjernica za provođenje navedenog kurikuluma koje su namijenjene učiteljima provoditeljima. Stručni tim čine predstavnici akademske zajednice, provoditelja nastave informatike te učitelja razredne nastave. Izrada otvorenog kurikuluma uz pripadajuće smjernice je u tijeku, a uskoro ćemo finalizirane materijale predstaviti i široj javnosti, osnovnim školama te provoditeljima ove izvannastavne aktivnosti kojima će se ujedno i pružiti podrška i prije početka iduće školske godine, a s ciljem da se detaljno upoznaju s kurikulumom, pripremom i izvedbom aktivnosti. Neke od specifičnosti otvorenog kurikuluma bit će svakako snažnija poveznica između izvannastavne aktivnosti informatike s ostalim predmetima”, najavljuje Sušanj.

Nakon pomnog promišljanja odlučeno je približiti ovaj program svim učenicima te im omogućiti jednake obrazovne prilike i pravedan pristup sve potrebnijem kvalitetnom informatičkom obrazovanju. Iz tog će razloga svi materijali, kao i pohađanje ranog učenja informatike, za škole i učenike biti potpuno besplatni, kaže pročelnica za Novi list.

Izvor: Poslovni.hr