fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

‘Korona-kredit’ prva mjera pomoći gospodarstvu

‘Korona-kredit’ u iduća bi dva tjedna treba odobriti Bruxelles, a predviđeno je da se kredit realizira preko Hamag Bicroa.

Hitnim postupkom Sabor bi već danas trebao dati zeleno svjetlo prijedlogu paketa interventnih mjera Vlade za amortizaciju udara koronavirusa na gospodarstvo.

Ukupan paket kojim Vlada namjerava na minimum svesti štete čini više od 60 konkretnih mjera, koje su sveobuhvatne i uključuju više ministarstava, stoga što se već sada može procijeniti da se nastoji ublažiti štete koje će se zbrajati u milijardama.

Vladina međuresorna radna skupina za gospodarstvo u uvjetima korona-krize, na čijem je čelu ministar gospodarstva Darko Horvat, prihvatila je brojne sugestije gospodarskih i sektorskih udruženja od cestovnih prijevoznika, turističkih i drvoprerađivačkih tvrtki, te obrtnika, a prije svega ono što je najviše zazivano, osigurat će se izvanredne, hitne kredite i druge instrumente za održavanje likvidnosti i poslovanja u novim okolnostima prekinutih dobavnih pravaca i smanjenja potrošnje.

Mjera koja će obilježiti ovaj paket “prve pomoći” poduzetnicima već je naslovljen Korona-kredit. Tu kreditnu liniju namijenjenu za osiguranje obrtnih sredstava prema riječima ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marka Pavića u iduća bi dva tjedna trebala odobriti birokracija u Bruxellesu, a predviđeno je da se kredit realizira preko Hamag Bicroa, u iznosima do 100 tisuća eura, u svrhu osiguranja likvidnosti, odnosno za financiranje plaća, režijskih troškova i drugih osnovnih troškova poslovanja.

Uvjeti, odnosno kriteriji koje tražitelji kredita moraju udovoljiti još nisu detaljno razrađeni, no kako se iz izjava pojedinih ministara moglo zaključiti, nastojat će se da oni budu fleksibilniji nego što je uobičajen standard kod kreditiranja.

Među ostalim, važno će biti dokazati da od početka ove godine tvrtka bilježi pad prihoda u odnosu na lani.

Pavić najavljuje i dodatnu alokaciju za mikro zajmove za obrtna sredstva, s počekom od 12 mjeseci i uz smanjenje kamata na 0,5 do 1 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Za ESIF Mikro i Male zajmove, do 25 tisuća eura, produžuju se i rokovi za dovršetak projekata, za 90 dana.

Nadalje, ići će se s povećanjem stope jamstva Hamag Bicroa sa 65 na 80 posto glavnice kredita uz skraćivanje procedure obrade. I HBOR-u Vlada nalaže uvođenje moratorija na kreditne obveze klijenata.

Radi se o reprogramiranju postojećih kredita uz uvođenje počeka u otplati glavnice. Odobravaju se i novi krediti za likvidnost putem HBOR-a, u suradnji s poslovnim bankama, za financiranje plaća i drugih tekućih troškova poslovanja.

Ministarstvo financija predviđa i mjere za odgodu ili obročnu otplatu javnih davanja, a te mjere će znatno smanjiti paniku u općinama, gradovima i županijama, kojima su na raspolaganju beskamatni zajmovi, a isto se odnosi i na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, te na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, do visine poreza na dohodak, prireza i doprinosa, čije je plaćanje odgođeno.

Time im država amortizira izostanak poreznih prihoda zbog privremenih odgoda poreznih plaćanja kojima se izlazi u susret tvrtkama i građanima. Glavni zadatak Ministarstva rada i mirovinskog sustava u ovoj hitnoj reakciji na epidemiju, potpore su za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenima koronavirusom.

Stoga će Ministarstvo privremeno suspendirati potpore za samozapošljavanje i zapošljavanje, kako bi se osigurala dodatna sredstva za očuvanje radnih mjesta u “korona-sektorima”.

Jedan od takvih sektora je drvna industrija, koja je prva osjetila udar, posebice s talijanskog tržišta, a njima će se omogućiti odgodu roka plaćanja dospjelih obveza Hrvatskim šumama za drvne sortimente. Također će im se, zajedno s poljoprivrednicima, pružiti mogućnost posebne kreditne linije za obrtna sredstva, a Ministarstvo poljoprivrede najavljuje i odgodu plaćanja naknada za koncesije, te za privez ribarskih brodova.

Ministarstvo gospodarstva organizirat će interventni otkup viškova u stočarskoj, ratarskoj, te proizvodnji voća i povrća, a ujedno će osigurati i preradu u polutrajne prehrambene proizvode, kao i njihovo skladištenje.

Organizira i interventnu nabavu dezinfekcijskih sredstava, sapuna i deterdženata za pranje, sredstava za dezinfekciju bolnica i drugih ustanova, te zaštitne opreme za potrebe borbe protiv koronavirusa. Predviđa se u slučaju nedostatka i nabava sjemena za poljoprivredu.

Paket vladinih mjera obuhvaća i sektor turizma, od odgode plaćanja turističkih članarina, paušala privatnim iznajmljivačima, predviđene su i potpore za programe financiranja obrtnih sredstava i poboljšanja likvidnosti ugroženima, a odgađa se i plaćanje naknada za korištenje koncesija na turističkom zemljištu u kampovima.

Radi održavanja žilavosti izvoznom će sektoru uz reprogram postojećih kredita kod HBOR-a država omogućiti i povećanje opsega garantnog fonda, pa će police osiguranja za kredite za održavanje likvidnosti moći dobivati i poduzetnici iz sektora turizma, kao i dobavljači hrvatskih izvoznika.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je kako to nisu sve mjere, te da će ovisno o razvoju situacije, uslijediti po potrebi i donošenje novih.

Sve zemlje unutar EU poduzimaju slične mjere kojima će osnažiti pogođeno gospodarstvo, a komentirajući odluke Vlade ekonomisti preporučuju da se već počnu pripremati i mjere koje će imati dugoročni efekt, kako bi se izbjeglo ponavljanje situacije iz 2008. kada je izostala politika poticanja ekonomskih aktivnosti kakve su provodile neke druge članice EU, što je u hrvatskom slučaju za posljedicu imalo puno sporiji oporavak u odnosu na globalni i europski prosjek, pa se zapravo tek nedavno vratila razinu iz krizne 2008.

Prednost je ovog puta što je u proračunskoj blagajni ipak nešto pozitivnija slika, jer je prije dvanaest godina deficit uvelike ograničavao ozbiljnije pomoći poduzetnicima, a dostupni će biti i novci iz europske blagajne, jer smo sada članica EU.

Izvor: Poslovni.hr