fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Krenula velika potraga za sezonskom radnom snagom u turizmu: Traže se tisuće ljudi, a poslodavci hoće porezno rasterećenje

Hoteli diljem obale krenuli su u potragu za sezonskom radnom snagom, a žele je na vrijeme osigurati i ugostitelji. No, svjesni da je na domaćem tržištu rada nema dovoljno već godinama, hotelijeri na šibenskom području, surađuju s agencijama za zapošljavanje u okolnim zemljama. Žele na vrijeme osigurati stručni kadar za sezonu.

Prvi put i u zimi otvoren je hotel u šibenskom hotelskom naselju. – Svima nama zaposlenicima je u cilju raditi cijelu godinu, ne samo sezonski, rekla je za HRT Tina Pauk, direktorica prodaje hotela.

A već za dva mjeseca stalno zaposlenima trebat će pojačanje, pa se traži oko 1000 sezonaca. Za prvih 300 već je raspisan natječaj – koji se prati i u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori.

-Tamo surađujemo s agencijama koje nam pomažu pri regrutaciji i nekakvoj predselekciji, tako da smo bili nažalost prisiljeni se okrenuti tome, s obzirom na to da je u Hrvatskoj sve manje i manje zaposlenika koji su spremni i voljni odraditi sezonu, rekao je Matej Rukavina, direktor odjela ljudskih resursa u hotelskom naselju.

Dobar odaziv potencijalnih kandidata ne znači uvijek da ćete sigurno pronaći radnika, svjesni su hotelijeri. – Trebamo vidjeti hoće li se javiti dovoljan broj radnika da popunimo sve kapacitete jer tražimo osoblje i za hotel, ali i za autokamp, rekao je Marko Plavčić, direktor odjela marketinga i komunikacija u hotelu.

U potragu za radnicima krenuli su i ugostitelji. – S obzirom na prijašnja iskustva, ovu godinu sam se odlučio ranije oglasiti na svim mogućim portalima, društvenim mrežama, Zavodu za zapošljavanje, međutim do sada je situacija ista kao i prošlih godina – javljanje potencijalnih djelatnika je minimalno, govori Antonio Lokas, ugostitelj.

Jer ako nema domaćih, uvoznima treba krov nad glavom. – Za ugostitelje je to napose teško osigurati, još je dodatni trošak i smještaj. Hoteli, velike hotelske kuće imaju već od davnina i smještaj za svoje djelatnike tako da su tu u prednosti, rekao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK. Pa neće biti lako ugostiteljima osigurati nekoga tko će kuhati i posluživati goste. Izlaz vide u poreznom rasterećenju kako bi mogli ponuditi veću plaću, te u cjelogodišnjem turizmu. Jer s 90-ak radnih dana u godini nitko ne može zaposleniku ponuditi nikakvu sigurnost.

Izvor: Tportal.hr