fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Križevci dobivaju zvjezdarnicu i kozmološki centar, prvi u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe

Križevci od ove jeseni dobivaju zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Projekt je vrijedan 3 milijuna kuna, a ovog je vikenda, na radost stanovništva koje zanima svemir, postavljena kupola s teleskopom.

Kupola za teleskop koja je postavljena ovog vikenda u Križevcima, označila je brzi završetak radova na križevačkoj zvjezdarnici, sedmoj u Hrvatskoj te prvog domaćeg kozmološkog centra i općenito takvog centra u ovom dijelu Europe. Unutar projekta SPARK Križevci će ovog mjeseca kada je planirano otvorenje dobiti svoju zvjezdarnicu vrijednu 3 milijuna kuna. Ideja za projekt rađa se još od 2020. godine kad je odobren EU projekt “Future Hub Križevci”. “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca zahvaljujući kojem će Križevci dobiti zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, koji će spajati znanstvena istraživanja s programima edukacije i popularizacije iz područja prirodoslovlja, uz poseban naglasak na tematiku Svemira i teorijsku fiziku”, stoji na stranicama Grada.

Nova zvjezdarnica u Križevcima bit će opremljena s 50 kilograma teškim teleskopom uz pomoć kojeg će se biti moguće detaljnije gledati i proučavati svemir. Križevačka zvjezdarnica smještena je u samom središtu grada i služit će u edukacijske svrhe što veseli mnoge stanovnike, posebice one najmlađe koji žele saznati što više informacija o svemiru i zvijezdama.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay