fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U Osijeku otvorena nova šetnica i obaloutvrda. Grad dobio potpuno novu vizuru

Novoizgrađena šetnica i obaloutvrda otvorene su u osječkom Donjem gradu, čime je završen projekt vrijedan 35 milijuna kuna. Riječ je o dijelu projekta spajanja gornjogradske i donjogradske šetnice, ukupno vrijednog 100 milijuna kuna.

Novoizgrađenu šetnicu u Osijeku otvorili su osječki gradonačelnik Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Gradonačelnik Radić istaknuo je da je to jedan od najvećih kapitalnih projekata na osječkom području te da su sada završene dvije poddionice, a u tijeku je izgradnja treće, pa će se, nakon završetka izgradnje i spajanja šetnice, ispuniti želja brojnih Osječana.

“Izuzetno mi je drago što otvaramo treću poddionicu osječke Promenade upravo na Dan Gradske četvrti, koji čestitam svim Donjograđankama i Donjograđanima. Ovo je zajednički projekt Hrvatskih voda i Grada Osijeka, uz podršku Osječko-baranjske županije na čelu sa županom Ivanom Anušićem. Svi možemo biti ponosni ovim što danas vidimo u Donjem gradu. Naravno, ne ulažemo samo u Donji grad nego i u sve ostale mjesne odbore i gradske četvrti”, poručio je gradonačelnik Radić te podsjetio kako se ovim projektom Donji Grad zapravo vratio na Dravu. “Ako pogledamo povijesne knjige možemo reći da smo ovim projektom zapravo Donjograđane vratili na Dravu. Naime, ovo je prostor izlaska rimske Murse na rijeku i mjesto prijelaza preko nje. U doba rimske Murse ovdje se nalazio i most”, istaknuo je gradonačelnik Radić.

Osječko- baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako je Osijek prepoznatljiv i jedinstven po svojoj šetnici, koja će, po završetku radova, prolaziti kroz cijeli grad. “Čestitam i zahvaljujem gradonačelniku i direktoru Hrvatskih voda na susretljivosti i želji da zajednički napravimo nešto kvalitetno i radimo projekte koji su ne samo na dobrobit grada Osijeka nego cijele naše regije. Projekt je prekrasan i specifičan, brine i o zaštiti okoliša, a posađeno je više od 300 novih stabala samo na ovom dijelu. Šetnica uz biciklističku stazu i krasno uređenu obalu rijeke Drave daje potpuno novu vizuru grada Osijeka i stavlja ga među najljepše gradove Hrvatske i Europe”, kazao je župan Ivan Anušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković dodao je kako to nije samo šetnica, nego će, uz novu obaloutvrdu, pridonijeti boljoj obrani od poplava tog dijela grada. Izvijestio je da je tijekom radova obnovljena i kanalizacija. “Osječani su dobili novu šetnicu 840 metara nove obaloutvrde gradskog tipa, a iduće godine očekujemo završetak radova i konačno spajanje šetnice Donjeg grada sa središtem Osijeka. Na takvim projektima se najbolje vidi zajedništvo Vlade te županijskih i gradskih vlasti”, zaključio je Đuroković.

Ova je dionica inače druga od ukupno tri poddionice. Prva je poddionica između dva mosta (cestovnog i željezničkog) ranije završena, sada je završena i treća poddionica. U tijeku su radovi na drugoj poddionici, kod KBC-a Osijek, koji će ih spojiti, i koji bi trebali biti gotovi 2024. godine. Tada će se spojiti šetnicom Donji i Gornji grad u dužini od 6,5 kilometara.

Nakon otvaranja novoizgrađenog dijela Promenade, gradonačelnik Radić i župan Anušić nazočili su svečanoj sjednici Vijeća Gradske četvrti Donji grad, koja je održana na središnjem donjogradskom trgu. Tom prigodom osječki gradonačelnik istaknuo je kako su ove godine sredstva namijenjena za održavanje komunalne infrastrukture u Donjem Gradu uvećana za 10 posto. Podsjetio je da su, nakon cjelovite obnove Mostarske ulice, u tijeku radovi na sanaciji Cvjetkove ulice i Ulice Matije Gupca. U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za proširenje Osnovne škole Jagode Truhelke, gdje bi se, radi prelaska na jednosmjensku nastavu, dogradilo još šest učionica, te proširile kuhinja i blagovaonica. Podsjetio je i na izgrađeno reciklažno dvorište u Donjem gradu, te najavio izgradnju javne rasvjete u Lađarskoj, Ciglarskoj i Ulici Vrbik.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay