fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Križevci žele graditi intermodalni logistički centar vrijedan 370 mil. kn

Zbog povoljnog položaja Križevci imaju sve uvjete za gradnju intermodalnog logističkog centra. Osim toga, u tom se gradu spajaju dva velika željeznička projekta, pruga Dugo Selo – Križevci i pruga Križevci – Botovo (državna granica s Mađarskom). Ideja je nastala u gradskom uredu, a podupire ju udruga Savez za željeznicu.

Ideja intermodalnog logističkog centra je da se uz brzu cestu i prugu omogući jednostavan prijelaz s cestovnog na željeznički prijevoz tereta. Tako bi se potaknuo transport robe te smanjile cijene prijevoza i emisija ugljikova dioksida.

Vrijednost projekta procijenjena je na 370 milijuna kuna, a većim dijelom bi se financirao iz europske omotnice u okviru Zelenog plana.

“Sama inicijativa izgradnje ovakvih hubova što bliže nama, možda uz dodatak industrijskog kolosijeka, definitivno je nešto što ćemo u budućim godinama morati forsirati i biznisi će od toga prosperirati”, rekao je glavni direktor Podravkina lanca opskrbe Manuel Brković za Hrvatski radio.

“U našem gospodarstvu jako se vidi nedostatak intermodalnih terminala na kopnu. Oko takvih terminala formiraju se industrijski i drugi korisni gospodarski sadržaji, jer se zbog kvalitetnije logistike može postići veća konkurentnost poduzeća koja funkcioniraju na tom prostoru”, istaknuo je predsjednik Saveza za željeznicu Ante Klečina.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn vjeruje u uspjeh projekta: “Sigurni smo da je riječ o generacijskom projektu koji može bitno transformirati lokalno gospodarstvo i lokalnu zajednicu, ali, više od svega, može učiniti grad doista zelenim i omogućiti mu da se kao destinacija dodatno razvija, prvenstveno u poslovno-logističkom smislu”.

Izvor: Tockanai.hr