fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U Lidlovom projektu “Okusi svoj zavičaj” novih 10 dobavljača

Lidl je u svoju ponudu i službeno ulistao proizvode 10 od 16 odabranih dobavljača voća i povrća u sklopu projekta “Okusi svoj zavičaj”. Tijekom idućeg razdoblja, ulistat će se i proizvodi preostalih 6 domaćih dobavljača koji su odabrani putem natječaja koji je Lidl raspisao u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom krajem 2016.

Projektom “Okusi svoj zavičaj” Lidl želi dodatno podržati domaća poljoprivredna gospodarstva te svojim kupcima omogućiti još veći odabir svježeg domaćeg voća i povrća.

Proizvode 16 odabranih domaćih proizvođača Lidl je uvrstio u svoj stalnu ponudu kroz brend “Okusi svoj zavičaj”, a proizvodi prvih 10 proizvođača već su se ulistali u Lidlov asortiman.

Na Lidlovim se policama tako mogu pronaći kupus, kelj, cvjetača, krumpir, brokula, paprike, tikvice, kukuruz, celer, trešnje, maline, kupine, borovnice i razno drugo voće i povrće iz svih krajeva Hrvatske.

Od proizvođača voća, tu je PZ Malina Oršić iz Orešja pored Svete Nedjelje koje se bavi uzgojem i proizvodnjom malina, kupina, trešanja, jagoda, ribizla i borovnica.

Počeli su s uzgojem malina 2006. godine i od tada šire proizvodnju na uzgoj ostalog bobičastog voća i trešanja.

Frutas iz Ravnih kotara osnovan je 2010. godine, a glavna djelatnost mu je uzgoj i prodaja trešanja. Jedan od ulistanih domaćih dobavljača voća je i PG Sršen koji se bave proizvodnjom mandarina u dolini Neretve proteklih 20 godina.

Kada je o povrću riječ, tu su OPG Čajkulić Ana Marija iz Sedlarice pored Pitomače u kojem je čitava obitelj uključena u proizvodnju kukuruza, pšenice i povrća još od 2003. godine. Tu je i obrt Povrće Pula koji od 1997. godine proizvodi kupus, kelj, mladi krumpir, brokulu, karfiol i razne salate.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Darko Radović bavi se proizvodnjom povrća od 2006. godine, a proizvodi mrkvu, celer, peršin, cvjetaču, brokulu, zelje i kelj. Orius iz Zagreba posluje od 2002. godine, a specifični su po hidroponskom uzgoju cherry rajčica.

Agro Šišan je osnovan 2015. godine, bavi se proizvodnjom i prodajom svježeg voća i povrća. Okuplja nekoliko OPG-a s područja južne Istre, a od proizvoda su im najistaknutiji krumpir, paprika, lubenica, kupus, kelj i cvjetača.

PZ Marina prepoznatljiva je po proizvodnji domaćeg ekstra djevičanskog ulja te djevičanskog maslinovog ulja koji su proizvedeni

U suradnji sa svojim zadrugama i kooperantima kojih je preko tisuću. Osim ulja, PZ Marina poznata je po suhim smokvama, rogaču, rajčicama. Među ulistanim dobavljačima našao se i Stoičev koji posjeduje sedamdesetogodišnju tradiciju u uzgoju povrća te danas obrađuje oko 20 hektara zemlje na kojoj uzgaja salatu, blitvu, kupus, radić, kelj, endiviju, rotkvicu.

Podsjetimo, trgovački lanac Lidl, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, pokrenuo je projekt “Okusi svoj zavičaj” koji je nadogradnja Lidlovog brenda Okusi zavičaja, javnosti predstavljenog 2013. godine, a pod kojim je bilo obuhvaćeno ukupno oko 90 autohtonih proizvoda i receptura domaćih dobavljača.

“Okusi svoj zavičaj” za cilj je imao okupiti lokalne, domaće proizvođače voća i povrća diljem Hrvatske i omogućiti im prodaju unutar Lidlovih trgovina.

Natječaj je trajao više od mjesec dana, a prijaviti su se mogla obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ostali organizacijski oblici poljoprivrednika te proizvođačke organizacije.

Lidlov stručni tim analizirao je nekoliko stotina prijava pristiglih za ovaj projekt, a sukladno pravilima natječaja, odabrano je 16 dobavljača iz svih krajeva Lijepe Naše čiji će se proizvodi moći pronaći na policama Lidlovih trgovina.