fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ljubica o ljubavi u Lisinskom – nezaboravna večer s karizmatičnom psihologinjom

Koliko je ovdje muškaraca, zaplješćite – pozvala je Ljubica Uvodić-Vranić publiku u prepunoj Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Na njezin poziv, dvoranom se prolomio srdačan pljesak. A koliko je žena? – zapitala je psihologinja. Dvoranom se prolomio gromoglasan pljesak!  

Na pozornicu u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Ljubica Uvodić-Vranić izišla je u ljubavnoj, crvenoj haljini s dugom bijelom svilenom maramom svezanom u mašnu na desnom ramenu. Publika je također podržala neformalni, ljubavni dress code, pa su crveni detalji prevladavali, a u crvenom sakou pojavio se i Krešimir Dolenčić, režiser spektakla „Ljubica o ljubavi“ u Lisinskom, koji je organizirala Real grupa. 

Zašto je Ljubica Uvodić-Vranić prebrojila muškarce i žene u dvorani Lisinski? Kako je objasnila, edukativne video-klipove, koje snima i objavljuje na Youtubeu, većinom gledaju žene, a muškaraca je oko 10 posto. No jedan su video gledali većinom muškarci jer je tema bila usamljenost i psihologinja je i ovom prilikom podsjetila koliko je važno pružiti ruku prema onom drugom, emocionalno investirati i pokazati inicijativu. „Često nepotrebno sami sebe osuđujemo na usamljenost jer ‘mene nitko ne zove’, umjesto da sami nekoga nazovemo“, komentirala je psihologinja, uz odobravanje publike.  

Bila je to jedna od mnogih uputa na predavanju koje je Ljubica Uvodić Vranić održala na svoj zaigran način, dobro poznat publici njezinih radionica Petkom u pet u Zagrebu i u Splitu. Vedrom interakcijom s publikom, uz mnogo anegdota, primjera i pouka, karizmatična psihologinja uspijeva uvjeriti publiku da svijet doista može biti ljepši, a ljudi bolji jedni prema drugima. Barem za vrijeme predavanja. Voditelj Frano Ridjan uskakao je u razgovor s publikom skečevima i dosjetkama kojima je duhovito tumačio Ljubičine savjete. Profesorici je pak Ridjanovo tumačenje autentičnih emocija bilo povod za nova pojašnjenja i pouke – jer humor je začin komunikacije i može povesti razgovore u neočekivanim smjerovima. Ljubica Uvodić Vranić predavanjem u Lisinskom pokazala je kako psihološka edukacija i prevencija može biti životna, zabavna, duhovita i, što je najvažnije, nezaboravna. Prepuna dvorana Lisinski bila je dokaz da takvu edukaciju publika pozdravlja, odobrava , želi i treba.  

Na pozornici je profesoricu Uvodić-Vranić pratio harmonikaš Ivica Ivanović koji je preludiranjem komentirao i podcrtavao njezine naglaske. Ivica Ivanović inače je ravnatelj Osnovne glazbene škole Rudolfa Matza. Glazbeni dio programa također je bio direktorski jer je pjevala Nataša Gjuran, direktorica edukacije i projekata u izdavačkoj kući Profil Klett. Pjesmu koju su povele Nataša Gjuran i backvokal Gabriela Hrženjak, uz pratnju klavijaturista Tomislava Brebrića, zdušno je prihvatila i publika i cijela dvorana Lisinski zapjevala je „Da nije ljubavi ne bi svita bilo…“ i „Ja ljubim jer tako hoće srce moje…“.  

Sandra Pocrnić Mlakar