fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Maja i Bruno prikupili i drugih 100.000 kn za psihološku pomoć oboljelima od raka, u Prevlaku stižu u subotu

Više od 30 kilometara dnevno pješice prelaze Maja i Bruno Šimleša na 600 kilometara dugoj hodalačkoj avanturi od Knina do Prevlake. Nakon što su prošle godine prevalili planinarski put od Istre do Knina, ove godine krenuli su pješice 10. kolovoza s kninske tvrđave, prehodali Dinaru zatim Kozjak iznad Splita,Biokovo iznad Makarske, Svilaju iznad Ploča i cijeli Pelješac te se popeli na Svetog Iliju iznad Dubrovnika.

Dolazak u Prevlaku planiraju u subotu, 4. rujna, u podne. Pješačenjem u akciji „Milijun koraka za psihološku pomoć oboljelima od raka“ Maja i Bruno prikupljaju novac za psihološke tretmane onkoloških bolesnika – prošle godine prikupili suviše od 100.000 kn, a ove godine taj je iznos već premašen. Psihološka stabilnost, naime, važan je faktor liječenja i povećava šanse za preživljavanje malignih bolesti, stoga je stručna pomoć bolesnicima od životnog značaja, što Bruno naglašava u svakom javljanju na društvenim mrežama.

Maja i Bruno pješače noseći naprtnjače od po 20 kilograma sa šatorom, hranom, po tri litre vode za svakoga i najvažnijim potrepštinama za preživljavanje u planini. Na pješačenje kreću svaki dan u zoru, a zatim hodaju, ovisno o vremenu, do podne, sklanjali su se od najvećih vrućina te kretali dalje popodne. Iako je bilo žestokih vrućina, na kojima voda koju nose „postaje topla za dva, a vruća za četiri sata“, vrijeme je u drugoj polovici kolovoza bilo dosta promjenjivo, pa su ih dio puta pratile kiše i oluje. „S munjama se ne zezamo, ali kroz kišu idemo“, napisao je Bruno na svojim društvenim mrežama, na kojima brojne prijatelje koji ga podržavaju izvještava o avanturi, prijeđenim kilometrima i prikupljenim iznosima.

„Jedemo dehidriranu tjesteninu i juhe, Maja si radi proteinske kašice, a ja lupam po panceti. Tu je i suho voće i naravno – kile Lino Lade koja odlično podnosi ekstremnije promjene temperature užarenih dana i često hladnih noći. Na ovom smo putu njupali i hrpu smokvi i kupina što smo našli po putu… „ – napisao je Bruno.

Na putovanju Maji i Brunipomažu prijatelji koji im organiziraju večere, kako ne bi izgubili previše kilograma, te planinari s kojima su u stalnom kontaktu zbog savjetovanja oko vremenske prognoze, informacija o skloništima i izvorima vode. Nathruhike avanturama, kakva je njihova, uobičajeno je jednom tjedno uzimati slobodan dan, pa su tijekom putovanja nekoliko puta silazili do plaža i okupali se, a na putu su proslavili i svoju petnaestu godišnjicu braka.

Kao zaljubljenici u prirodu, horizonte i beskrajnu slobodu, naglašavaju kako su, unatoč naporima, entuzijasti pješačenja i akcije koju poduzimaju te da se prilog za psihološku pomoć onkološkim bolesnicima može uplatiti na linku: https://cinipravustvar.hr/izazov/milijun-koraka-za-oboljele-od-raka/48058