fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Nova metoda znanstvenicima omogućuje uklanjanje 95% nanoplastike

Iako se često izvještava o mogućim štetnim učincima nanoplastike na vodene organizme, malo se zapravo zna o ponašanju nanoplastike u vodenom okolišu i tehnikama uklanjanja.

Nanoplastika je plastična čestica manja od 100 nm koja se raspršuje u vodi u koloidnom stanju. Poznato je da ekosustavi nakupljaju mikroplastiku, a razgradnjom mikroplastike nastaje nanoplastika. Iako je nanoplastika češća od mikroplastike, njezina mala veličina otežava temeljito istraživanje i procjenu. Međutim, nanoplastika je otkrivena u brojnim organima, uključujući mozak, što može biti znak da može proći krvno-moždanu barijeru.

Čak 90% mikroplastike u urbanim područjima uklanja se tijekom procesa pročišćavanja otpadnih voda. Poznato je da se mikroplastika veže za biopolimere u oceanu i tone na dno. Stoga je istraživački tim sa Sveučilišta Shinshu pod vodstvom profesora Hiroshija Moriwakija s Odsjeka za primijenjenu biologiju Fakulteta za znanost i tehnologiju tekstila predložio upotrebu pektina, biopolimera za pričvršćivanje na nanoplastiku uz pomoć željeza ili aluminija. Otkrili su da su korištenjem koagulirajuće sedimentacije s pektinom i željezom s filter papirom uspjeli ukloniti 95% nanoplastike unutar prva 24 sata.

Upotreba pektina inspirirana je obiljem jabuka u prefekturi Nagano gdje se nalazi Sveučilište Shinshu. Više informacija možete pronaći u radu koji je objavljen u časopisu Journal of Environmental Chemical Engineering.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay