fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Martinje u Kutjevu uz dašak tradicije i kapljicu vrhunskog vina

Šetnjom kroz podrum u kojem se 784 godine bez prestanka pije vino počelo je Martinje u Kutjevu. Tvrtka Kutjevo, poznata po velikim serijama graševine ovom je prilikom prezentirala nagrađena vina svog asortimana i novog člana uprave Mladena Pavića.

˝Ovo je prostor koji opstaje stoljećima, a naša vina različitima čini nadmorska visina i sastav tla ovog kraja. Od 1232. do danas prošli smo kroz razne faza i izmjene vlasnika, a danas osim vina imamo i ratarsku diviziju te nudimo i certificirano sjeme te stočarsku diviziju i preradu mesa. Iza nas je uspješna godina i očekujemo kvalitetna vina, a ovim blagdanom obilježavamo kraj berbe ˝, kaže Mladen Pavić, član uprave Kutjeva.

Gradonačelnik Kutjeva, Josip Budimir istaknuo je kako je upravo tvrtka Kutjevo nositelj razvoja ove sredine. ˝Iako je Kutjevo jedan od najmanjih gradova, imamo nešto po čemu smo poznati nadaleko, a to je naše vino˝, poručio je Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva.

Somelijer Drago Humski predstavio je Graševinu 2015, vrhunsko vino koja je ove godine osvojila razna priznanja i nagrade, za koje su se svi ocjenjivači na različitim natjecanjima usuglasili i imali ista mjerila vrijednosti, što je kako kaže Humski, dokaz kvaliteta vina. Iduće na redu bile su vrhunska de Gotho Graševina i Graševina Turković, koja nosi dio povijesti i ime obitelji koja je ostavila velik trag i na tvrtku Kutjevo te na sam kraj i grad.

Ledena berba, Graševina 2006 proizvedena u 70 000 boca njene predikatne note zaokružili su ovu degustaciju.˝Ovo vino sa svojim mužem, ne bih htjela kvariti˝, komentirao je u šali somelijer Drago Humski činjenicu da su dame bile oduševljene vinom.

Restoran Kutjevo i Muzej u loncu pokazali su kako se vrhunska kapljica spaja s tradicionalnim jelima ovog dijela Hrvatske. ˝Ovim jelima koja su pred vama razbijamo tradicije da je Slavonija samo obilje mesa. Naime, u ovim krajevima se prije jelo meso svega dva puta tjedno, a mi vam danas nudimo ta stara, gotovo zaboravljena jela˝, pojasnila je Maja Žebčević Matić, direktorica gradskog muzeja Požege.

Čvarci i čupteti, slavonski fingerfood bili su dio uvodne priče, a uslijedio je guščji paprikaš i cicvara uz kapljice Kutjevačkog Rosea i de Gotho graševine. Glavno jelo, sarma sa župom, točnije mljevenim sjemenkama buče te ćevap s trijeti i krumpirom složili su se s Tramincem Kutjevo i crnim Pinotom Kutjevo. Uz Graševina ledeno vino za desert su posluženi lokše i Hrvatska torta.

Naravno, Martinje ne bi bilo Martinje bez tradicionalnog posjeta biskupa i krštenja mošta, a uloga kuma pala je na gradonačelnika Kutjeva, dok su za kumu odabrali moju malenkost. Koliko će taj odabir kumova utjecati na kvalitetu vina, vidjet ćemo dogodine.

Izvor: Poslovni.hr