fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Maslinovo ulje sa stabala na javnim površinama u Puli donirano Pučkoj kuhinji

Predstavnici pulskog komunalnog poduzeća Herculanee ovih su dana donirali 25 kilograma maslinovog ulja Pučkoj kuhinji.

Naime, na užem području grada Pule, kroz višegodišnje akcije sadnje pulskog komunalnog poduzeća Pula Herculanea i Grada Pule, ali i samoinicijativom građana, posađeno je 100-njak stabala maslina prosječne starosti od 10 do 30 godina. Stabla maslina održava Pula Herculanea čiji djelatnici provode aktivnosti orezivanja, okopavanja, plijevljenja, tretiranja protiv bolesti i štetnika te branja i prerade kao kruna cjelogodišnjeg rada.

Budući da se radi o različitom sortimentu pa tako i različitoj osjetljivosti na bolesti i štetnike, potrebi za rezidbom i otpornosti na ekološke uvjete, svako stablo se drugačije ponaša i tretira u danim okolnostima stoga je i urod svake godine drugačiji.

Najbolje rode masline na Gradinskom usponu pa se one redovno oberu svake godine, a njihovo ulje preradi u nekoj od lokalnih uljara.

S tom praksom prerade ploda započelo se prije više od 15 godina kada se dobivala tek mala količina ulja. Premda godina na izmaku nije bila blagonaklona prema maslinama pa je izostao bogat urod, s pulskih maslina ove je godine ubrano 173 kilograma ovog skupocjenog ploda od kojeg se dobilo 25 kilograma ulja koje je prigodno donirano Pučkoj kuhinji za potrebe njihovih  korisnika.

Izvor: Morski.hr