fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prvim danom nove godine, plastične vrećice trebale bi otići u povijest

Nakon što su u prosincu prošle godine aktivisti Greenpeacea predali 65,000 potpisa skupljenih peticijom za zabranu upotrebe plastičnih vrećica u trgovinama, u srpnju ove godine Sabor je usvojio Zakon o gospodarenju otpadom u kojem se nalazi i zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje koja stupa na snagu 1.siječnja 2022. godine. Što bi značilo da klasične plastične vrećice od subote, 1.siječnja više neće biti u opticaju u trgovačkim centrima i trgovinama.

Kako tvrde iz Greenpeacea, ovaj Zakon donosi i zabranu nekih jednokratnih plastičnih predmeta, koja proizlazi iz Direktive EU o jednokratnoj plastici. Odmah su se zabranili i plastični tanjuri, pribor za jelo, slamke, štapići za miješanje napitaka, štapići za uši, štapići za balone, posude za hranu i piće od stiropora te tzv. oksorazgradiva plastika. “Iako nas ove vijesti raduju, ne raduje nas manjak ambicioznosti kad su u pitanju neke druge odredbe, još puno toga može se i mora napraviti da bismo se suočili s najezdom plastike. Neki od nužnih sljedećih koraka za koje se zalažemo su proširenje zabrane i na vrlo lagane plastične vrećice i postavljanje konkretnog cilja smanjenja potrošnje za one jednokratne plastične proizvode koji će ostati na tržištu. I najvažnije, prijelaz na višekratnu upotrebu i sustave za ponovno punjenje, a ne puka zamjena plastike drugim materijalima za jednokratnu upotrebu, poput papira, bioplastike i slično”, napisali su aktivisti tada na svojim službenim stranicama.

Zasad će u upotrebi ostati vrećice s debljinom stijenke manjom od 15 mikrometara i to za potrebe rasute hrane i higijenskih razloga. Stoga, ako još uvijek niste od ovog vikenda pripremite svoje višekratne platnene vrećice jer isto vrijedi i za tržnice.

Izvor: Green.hr