fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Medicinska sestra Josipa: Mi smo bolesnicima bili sve, evo s kakvim smo se problemima susretali u bolnici”

U ovim izazovnim vremenima postoje žene koje su od prvog dana bile na “prvim linijama fronte” kako bi pomogle onima kojima je njapotrebnije, onima čije zdravlje je ugroženo.

One su junkinje koje često uzimamo zdravo za gotovo… Donosimo njihove priče kako bismo im zahvalili i inspirirali sve druge da mogu biti junaci. Medicinska sestra Josipa Belev je jedna od njih…

Ionako zahtjevni uvjeti rada u vrijeme epidemije i velikog potresa zahtijevali su veliku požrtvovnost, altruizam i snagu zajedništva Što je Josipi davalo snagu u vremenima nadljudskih napora, ali i njezinu poruku svima koji će doći u doticaj s medicinskim osobljem, donosimo u nastavku Josipi Belev, medicinskoj sestri s 20-godišnjim radnim iskustvom, posebno je značilo da je svoju priču za miss7 mogla ispričati baš uoči Međunarodnog dana sestrinstva, štoviše u 2020. koja je proglašena godinom sestrinstva, i to uz skromnu nadu se da će, uz sve ostale promjene, situacija s epidemijom donijeti da se o ovim hrabrim majkama, ženama i kćerima priča s poštovanjem. Josipa je glavna medicinska sestra Odjela za trombozu i hemostazu te benigne bolesti krvotvornog sustava na Zavodu za hematologiju, KBC-a Zagreb, a po povratku s posla kod kuće je čeka divna obitelj, suprug Borislav i kćer Mija.

Svakodnevica se početkom ožujka pojavom do tada nepoznatog virusa COVID-19 promijenila, a Josipa se našla na prvoj crti obrane i, kako joj je njezin altruistički poziv odredio, pod cijenu vlastitog zdravlja ostala u zaštiti onih najugroženijih skupina.

‘’Na Zavodu za hematologiju liječe se bolesnici koji su posebno osjetljivi na infekcije, što zbog prirode svoje bolesti, a što zbog komplikacija liječenja. Kroz cijeli svoj radni vijek u bliskom sam kontaktu s vrlo ozbiljnim infekcijama često otpornim na antibiotike, ali epidemija korona virusom ipak je umnogome utjecala na naš rad’’, ispričala je Josipa.

Nova svakodnevna rutina

Njezin odlazak na posao započinje stavljanjem maske prije ulaska u bolnicu, a na ulazu su joj se mjeri temperatura i dezinficiraju ruke nakon čega može pristupi poslu.

‘’Nakon ulaska, presvlačim se u jednodnevnu uniformu te primam službu obilazim bolesnike, organiziram rad tima za zdravstvenu njegu bolesnika, organiziram različite dijagnostičke pretrage za bolesnike, narudžbe potrebnih lijekova i potrošnog materijala, te se bavim sestrinskom dokumentacijom. Budući da nema posjeta, u prethodno dogovoreno vrijeme dajem informacije jednom prije dogovorenom članu obitelji o hospitaliziranom bolesniku. Da napomenem, masku skidam tek kad izađem iz bolnice ili u slučaju kontaminacije. Stalno radim s maskom na licu, a prema potrebi oblačim i zaštitnu odjeću’’, opisala je svoju svakodnevnu rutinu Josipa.

Čitav tekst pročitajte klikom ovdje

Izvor: miss7.24sata.hr; Foto: Pixabay.com