fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Vukovar nikad nije bio bliže

Onima koji ne mogu dočekati svoje prvo putovanje, na kojem – u isto vrijeme – traže privatnost i slobodu, toplo preporučamo Vukovar. Evo i zašto!

Trendovi u turizmu promijenili su se preko noći. Sada, kada su putovanja opet moguća, u fokusu su samo one destinacije koje su relativno blizu i mogu ponuditi sigurnost, izoliranost, očuvanu prirodu, aktivni turizam, odličnu eno-gastro ponudu, kvalitetan smještaj i povoljnu cijenu. Hit su turističke oaze u kojima nema masovnosti, a koje – s druge strane – zadovoljavaju sve potrebe modernog putnika. Upravo je takav Vukovar. Odličan izbor za sve one koji jedva čekaju krenuti na putovanje.

U prošloj turističkoj godini pali su rekordi. Porastao je broj dolazaka turista za gotovo 16 posto, noćenja za gotovo 30 posto, a u vukovarsku luku uplovio je 351 kruzer, što je porast veći od 50 posto u odnosu na 2018. Trend turističkog rasta nastavio se i siječnju i veljači, prema najavama nikad bolja godina, no u ožujku Vukovar je dijelio sudbinu s ostalim turističkim destinacijama – ali najvažnije optimizma nije nestalo.

Sloboda i privatnost u društvu najbližih

„Od četiri nova vukovarska objekta, dva su otvorena u jeku pandemije, a već prvi vikend nakon popuštanja mjera dočekali smo prve individualne goste, neprestano raste zanimanje za naš grad, pa vrlo pozitivno gledamo na budućnost i turističku godinu“, kaže Marina Sekulić, direktorica TZ grada Vukovara.

Ističe kako vukovarske kuće za odmor, apartmani, izletišta, hoteli i hosteli nude upravo ono što moderni putnici sada traže – slobodu i privatnost u društvu najbližih. Odlična su polazišna točka za otkrivanje grada koji leži na dvije rijeke – Dunavu i Vuki i u kojem se spaja slavonska ravnica sa srijemskim brežuljcima. Intiman butik smještaj samo je jedna od sedam tema u novim video klipovima Turističke zajednice grada Vukovara, koji na moderan način predstavljaju njegovu atraktivnu ponudu.

Domestic House Lola vraća vas u zlatno doba Vukovara

Vukovar ima novo mjesto! U palači obitelji Paunović s kraja 19. stoljeća, u središtu barokne jezgre – inače zaštićene kulturno-povijesne cjeline – otvoren je Domestic House Lola. Vratit će vas u zlatno doba Vukovara, povijesno razdoblje na koje su Vukovarci ponosni. Građanski štih suptilno je oživljen prozračnim interijerom, modernim detaljima, decentnim, relaksirajućim bojama. Sami ili u društvu uživat ćete u omiljenom napitku i opuštenoj atmosferi kafića, gurmani neće propustiti moderno interpretirana slavonska jela u restoranu, a tradicijske kuhinje nema bez iznimno kvalitetnih namirnica koje u Lolu dolaze s lokalnih OPG-ova.

Tražite li moderan smještaj, odabrat ćete jednu od pet soba. Minimalistički uređene, s elementima industrijskog šika, oduševit će moderne putnike. Kvaliteta ugostiteljske usluge Vukovara iz godine u godinu sve je bolja, a ovim novim objektom dobila je posve novu dimenziju.

#VukovarZaSvaVremena

Za ljubitelje kulture dobra je vijest da su svi vukovarski muzeji otvoreni – od nagrađenog Gradskog muzeja Vukovar u baroknom dvorcu Eltz, atraktivnog Muzeja vučedolske kulture, Franjevačkog muzeja Vukovar, do svih memorijalnih mjesta Domovinskog rata.

Volite li aktivan odmor nećete propustiti vožnju biciklom po živopisnim selima, vinogradima i šumama. Kroz Vukovar prolazi lokalna staza Put vinograda i kružna ruta Srijem koja se nadovezuje na Eurovelo 6, međunarodnu dunavsku biciklističku rutu, a za povratak u formu savjetujemo šetnju stoljetnom šumom Adicom, udaljenom samo dva kilometra od grada. Uživat ćete u miru i tišini.

Vukovarska šetnica uz Dunav jedna je od najljepših, no za pravi doživljaj rijeke, ali i grada iz posve nove perspektive najbolje je zaploviti Vukovar Waterbusom, turističkim panoramskim brodom. U sat vremena lagane plovidbe vidjet ćete gotovo sve vukovarske atrakcije od Borova do Vučedola i otkriti Vukovarsku adu, pjeskovit otok, koji ljeti postaje omiljena plaža Vukovaraca. Nakon plovidbe, baroknu jezgru grada svakako obiđite i pješice.

Sigurno ste znali da popularne Startasice i Borosane dolaze iz vukovarske tvornice Borovo, pivoljupci znaju za popularno Vukovarsko pivo i craft Walkow, ali možda ne znate da da ovaj grad ima itekako živu urbanu scenu. Vukovar je središte street art umjetnosti. Murali, 3D anamorfne slike i grafiti po šetnicama, pročeljima i ulicama oduševljavaju svakoga. Otkrit ćete da je ovaj grad jedna od najljepših galerija na otvorenom i da mu slogan #VukovarZaSvaVremena baš pristaje.

Izvor: Poslovni.hr