fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Megaprojekt na sjeveru Hrvatske: Četiri županije gradit će tvornicu automobila i zaposliti 3.000 ljudi

Varaždinski župan Predrag Štromar  iskoristio je dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Varaždin kako bi na nacionalnu razinu proširio ideju o kojoj razmišlja već nekoliko godina.

Sjever Hrvatske vidi idealnim za izgradnju tvornice gotovih automobila koja bi zapošljavala od 2500 do 3000 radnika. “Posljednjih nekoliko mjeseci u Varaždinskoj i okolnim županijama napravili smo analizu potencijalnog prostora. Na zemljište ispod 100 hektara nitko neće doći, treba najmanje 150. U četiri županije – Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj, imamo takva zemljišta, a na investitoru je da odluči je li mu važna blizina autoceste, željezničke pruge ili nešto treće”, objašnjava Štromar, svjestan da je dolazak tvrtke koja će tu sklapati automobile, a ne samo proizvoditi dijelove, prevelik zalogaj za jednu županiju.

“Prvo traže analizu stručnog kadra. Razgovarali smo sa Sveučilištem Sjever, srednjim školama, okolnim tvrtkama koje imaju višak kadrova i Zavodom za zapošljavanje za sve četiri županije. Ako bi bilo zaposleno 2500 do 3000 ljudi, u samo jednoj županiji neće biti dovoljno radnika. Investitorima je važna i stručnost, a sve te uvjete zadovoljavamo”, napominje Štromar. Županija, grad i općina ne mogu privući sami takvog ulagača bez pomoći Vlade. “Dosadašnji predsjednici Vlade nisu bili zainteresirani, no prije desetak dana razgovarao sam s Andrejom Plenkovićem i njega je ta ideja zainteresirala, kao i predsjednicu neki dan. S autoindustrijom bismo dobili dodanu vrijednost na proizvodu i radna mjesta s većim plaćama, a takva složenija proizvodnja pomogla bi i znanstvenoj zajednici”, kaže Štromar.

Izvor: Poslovni.hr