fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Intervju Goran Jerković – Zoran Ateljević : Živi život i radi ono što voliš

SAMOPOZITIVNO:  Zorane vi ste nakon završetka turističkog menadžmenta, završili preddiplomski studij novinarstva te diplomski studij za odnose javnošću, a vi Gorane studij hotelijerstva, kako i zašto ste se odlučili za pustolovni turizam?

Pustolovni turizam predstavlja jednu od najbrže rastućih grana u turizmu. Mnogi gosti zbog sve bržeg ritma života žele pobjeći u prirodu, pa smo tako i mi pobjegli već davno od gradske vreve.

Obzirom da smo dugogodišnji (preko 10 godina) članovi Hrvatske gorske službe spašavanja ali i planinarskog društva u kojima se bavimo različitim pustolovnim aktivnostima poput (penjanja, planinarenja, špiljarenja…) bilo je sasvim logično krenuti smjerom pustolovnog turizma, spojiti različite hobije u poslovni projekt. I eto sad smo tu, imamo intervju s vama. 😉

SAMOPOZITIVNO: Odlučili ste se za pokretanje pustolovnog parka Cadmos Village namjenjenog svim uzrastima, kakva su vaša očekivanja?

Projekt „Pustolovni park Cadmos Village“ predstavlja jednu od naših „starih“ ideja do koje je od samo začetka do krajnje realizacije trebalo proći više godina kako bi se posložile prikladne okolnosti.

Park je zamišljen kao skriveno mjesto u prirodi gdje gosti različitih dobnih skupina mogu doći i uživati. Bez očekivanja prepustili smo „priči“ da se samostalno razvija.

SAMOPOZITIVNO: Često ističete da ste imali pomoć lokalne zajednice,no postoje li problemi s kojima ste se susreli pri otvaranju Cadmos Village?

Problema ima uvijek, ali nekako više na to gledamo kao na prepreke i zagonetke kojima treba ponuditi prikladno rješenje. Uglavnom smo se susretali sa raznim administrativnim problemima i propisima koji vrlo često nisu imali logično uporište. Hrvatska administracija zna tumačiti isti propis i zakonsku odredbu na različite načine ovisno o kojem se uredu radi.

SAMOPOZITIVNO:  Prvi ste u Hrvatskoj izgradili Treehouse – kućicu na drvetu? Odakle vam ideja za to i kakve su reakcije korisnika?

Ideju za samu kućicu smo dobili gledajući televiziju i popularni dokumentarni serijal  „Treehouse Masters“ sa jednim od začetnika gradnje kuća na stablu Pete-om Nelsonom ali i Michaelom Garnierom koji također ima svoj TV emisiju.

Povezali smo se sa njima, i krenuli… Korisnici su idejom i izvedbom oduševljeni. Ne mogu vjerovati da  takva građevina postoji u Hrvatskoj.

SAMOPOZITIVNO:  Za kućicu na drvetu ste dobili i priznanje od Hrvatske turističke zajednice. Koliko vam to znači za promociju vašeg posla i odakle vam sve stižu turisti?

Priznanje HTZ-a je bila jedna velika satisfakcija za naš rad na tom projektu, jer smo 90% planiranja i samih fizičkih radova sami izveli. Nagrada HTZ-a predstavlja jednu veliku reklamu koja će nam dugoročno zasigurno koristiti.

Prvu kuću na stablu u Hrvatskoj posjećuju gosti iz različitih država (Švedska, Engleska, Izrael, SAD…) Uz strance vrlo često posjećuje nas i lokalno stanovništvo koji žele imati to iskustvo spavanja u kući na stablu.

SAMOPOZITIVNO: Osim turizmom bavite se i spašavanjem imovine i ljudskih života kao aktivni članovi Hrvatske gorske službe spašavanja. Što vas je motiviralo u tom smjeru i postoji li nekakav događaj koji vas je usmjerio?

Goran Jerković: Neki posebni motiv nisam imao. Više je to bilo spontano gdje sam uletio u tu priču i nakon upoznavanja tih ljudi, njihovog stila života se nekako zarazio i evo nakon više od 10 godina još sam tu.

Zoran Ateljevic: Hrvatska gorska služba spašavanja,  strast i jedinstvena platforma sa koje mogu pomoći ljudima u nevolji, neprocjenjivo.

SAMOPOZITIVNO:  Vaša misao vodilja kroz život za svakog ponaosob je?

Goran Jerković: Živi život i radi ono što voliš.

Zoran Ateljevic: citat Mahatme Ghandi-a sve kazuje: budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.

SAMOPOZITIVNO: I za kraj koji su Vam planovi za budućnost, i što će se po vama dogoditi u narednim godinama u turizmu u Hrvatskoj? Što preporučate ljudima koji se žele kvalitetnije baviti turizmom, koji su vaši savjeti ?

Novi planovi će uključivati razvijanje ponude naše agencije za pustolovni turizam TM Adventure. Park Cadmos Village bi uz različite aktivnosti mogao postati mjesto drukčijih ludih smještajnih objekata za smještaj u prirodi.

Goran Jerković: Ljudima koji se žele upustiti u priču poduzetništva bi preporučio da prvo nađu odgovor što zaista ustvari žele raditi u životu. I ako to uspiju naći i usmjere svoju energiju u to sigurno će uspjeti.

Zoran Ateljevic: Ljudi bi trebali graditi svoje poslovne pothvate na svojim „strastima“. Poslovna ideja začeta na platformi dobre vibracije mora uspjeti. Sve je moguće, jer zaista svi smo mi sami kreatori vlastite stvarnosti.

SAMOPOZITIVNO: