fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ministar Horvat predstavio projekte poduzetnika vrijedne 640 milijuna kuna

Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je projekte kojima su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od većem od 158 milijuna kuna, a potaknuta su ulaganja u ukupnom iznosu više od 640 milijuna kuna.

Javnosti su predstavljena 32 poduzeća koja su se obvezali na otvaranje 496 radnih mjesta, a ugovore su potpisali u razdoblju od lipnja do rujna 2016. godine te su svečano dodijeljene Odluke o financiranju za još 16 projekata koji su svoju potporu ostvarili u rujnu ove godine.

„Nakon propuštene 2014. i 2015. godine ova 2016. je godina, na kraju koje će masa povučenih sredstava iz fondova Europske unije biti dvostruko veća od uplaćenih u blagajnu EU. Taj efekt će se sigurno vidjeti u statistici rasta hrvatskog gospodarstva. Sada smo već blizu osam milijardi, a svjesni smo činjenice da smo negdje oko 4 milijarde ove godine morali uplatiti,“ rekao je ministra Horvat.

Govoreći o aktualnim projektima ministar Horvat je naglasio kako je ovih, za sada već više tisuće aplikacija i prijava na E-impuls, raspisanih prije dva mjeseca raspisali, dokaz da će se za ovu godinu predviđena alokacija i iskoristiti. “Važno je to jer je hrvatski poduzetnik sada, uz mogućnost korištenja bespovratnih sredstava i povoljnih kreditnih aranžmana, dobio priliku postati konkurentan i stao uz bok konkurentima iz susjednih zemalja, odnosno regije.“ rekao je Horvat.

“Uloga HAMAG-BICRO-a ogleda se u poticanju poduzetništva provođenjem EU javnih poziva namijenjenih poduzetnicima, izdavanjem jamstava i subvencioniranjem kamata za poduzetničke kredite, a od 3. listopada 2016. i izravnim financiranjem mikro, malih i srednjih poduzetnika putem ESIF mikro i malih zajmova po kamatnim stopama koje variraju od 0,5 posto do 1 posto za investiciju, odnosno od 1 posto do 3 posto za obrtna sredstva.”, rekao je pak Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a. Također je istaknuo kako je u najavi i posljednji financijski instrument iz ukupne alokacije od 1,2 milijarde kuna, ESIF portfeljna jamstva, za koji se očekuje da će se plasirati na tržište u suradnji sa poslovnim bankama do kraja godine.

“Uz podršku Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, te u suradnji sa lokalnim poduzetničkim potpornim institucijama konačni cilj naših aktivnosti bit će omogućiti ravnomjerni pristup uslugama HAMAG-BICRO-a svakom poduzetniku u njegovoj sredini,” zaključio je Vrbanec.

Projekti su ostvarili bespovratne potpore u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem poziva: P1 – “Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu”; P2 – “Ulaganje u proizvodnu tehnologiju MSP” i P4 “Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela”.

Izvor: Poslovniportal.hr Foto: Direktno.hr