fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat sa suradnicima predstavio „E-impuls“

Javnim pozivom za prijavu projektnih prijedloga mikro i makro poduzetnika „E-Impulsom“, koji je predstavljen na konferenciji za medije, hrvatskom malom poduzetništvu stavljeno je na raspolaganje novih 250 milijuna kuna. Višestruko je to više sredstava nego ikada do sada, koja će  bespovratno biti uložena u razvoj gospodarstva, istaknuo je to na konferenciji ministar Darko Horvat. „E-impulsom“  planirano je financiranje oko 1000 projekata upravo mikro i malih poduzetnika.

„Cilj smo ostvarili – prebacili smo intenzitet potpora malom gospodarstvu s proračuna Republike Hrvatske na proračun Europske unije. Promijenili smo zajednička nacionalna pravila i tako pojednostavili i ubrzali proceduru apliciranja. Jednostavno rečeno, s manje dokumentacije, u tri koraka brže i jednostavnije, u 90 dana od dana podnošenja prijave dobivate ugovor u ruke.“ – rekao je ministar Horvat.

Za razliku od dosadašnjih sličnih programa za male i srednje poduzetnike koji su financirani iz državnog proračuna, sredstva za „E-Impuls“ u potpunosti su osigurana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. i Europski fond za regionalni razvoj.

Do toga je došlo dobrom suradnjom dvaju ministarstava, jer Ministarstvo poduzetništva i obrta za sredstva „E-Impulsa“ apliciralo je Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova, istaknuto je na konferenciji.
Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić rekao je da Hrvatska ima velik broj mikro i malih poduzeća koja se bore za svoje mjesto na tržištu: „ E-impuls će im omogućiti pristup prijeko potrebnim sredstvima pomoću kojih mogu ojačati konkurentnost i pozicionirati se na tržištu. Na taj način doprinijet će razvoju gospodarstva u vlastitim zajednicama ali i na regionalnoj i nacionalnoj razini“.

Pod vodstvom ministra Darka Horvata,  sve su aktivnosti Ministarstva poduzetništva i obrta usmjerene prema iznalaženju novih izvora financiranja i što jeftinijih kreditnih aranžmana o čemu je također bilo riječi. Jer do sada je u ovoj godini, hrvatskom poduzetniku  na raspolaganje stavljeno 1,5 milijardi kuna koje mogu povlačiti kao bespovratna sredstva iz strukturnih fondova EU, a osigurano je 1,2 milijardi kuna kreditnih aranžmana i jamstava po cijeni kapitala koja do sada nije bila dostupna u Hrvatskoj.
„E-Impuls“  namijenjen je poticanju investicija u početna ulaganja povezana s osnivanjem nove poslovne jedinice ili proširenjem kapaciteta postojeće poslovne jedinice u sektorima proizvodnje i proizvodnih usluga. Potpore u okviru ovog Poziva namijenjene su pravnim ili fizičkim osobama koje se bave ekonomskom djelatnošću, a koje su, sukladno definiciji, mikro i mala poduzeća.

Pojedinačna potpora male vrijednosti malim i mikro poduzećima u Programu „E-Impulsa“ kretat će se od 30.000,00 do 300.000,00, a ukupno raspoloživih je 250 milijuna kuna.
Cilj ovog Poziva jest potaknuti što veći broj mikro i malih poduzeća u sektoru proizvodnje i proizvodnih usluga koja će primiti bespovratnu potporu u svrhu jačanja konkurentnosti.
Javni poziv na dostavu projektnih prijava „E-Impuls“ je privremeni otvoreni poziv, a projektne prijave podnose se s krajnjim rokom dostave do 30. rujna 2016.
Ministarstvo će održati informativne radionice kako bi potencijalnim prijaviteljima pružili detaljne informacije o natječaju i natječajnoj proceduri na kojima će se sudionici detaljno upoznati s postupkom prijave, prihvatljivošću projekata i prijavitelja, kao i prihvatljivošću troškova, postupkom vrednovanja projektnih prijava, rokovima, procesom nabave i samom provedbom projekata. O datumu održavanja radionica potencijalni korisnici bit će na vrijeme obaviješteni putem mrežnih stranica.

Izvor: www.poduzetnistvo.gov.hr