fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ministarstvo znanosti: Više od 31 milijun kuna nepovratno od EU za cjeloživotno učenje

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je ugovor o nepovratnim sredstvima za provedbu dvaju projekata – “Unapređenje sustava osiguravanja i unapređenje kvalitete visokog obrazovanja” i “Promocija cjeloživotnog učenja”, vrijednih više od 31 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Iako smo za 2017. osigurali nešto povećanja proračuna za obrazovanje i znanost, mogućnost korištenja sredstava fondova i programa EU svakako predstavlja značajno rasterećenje državne blagajne, uz istodobno očuvanje ili čak unapređenje sadašnje razine financiranja aktivnosti na području znanosti i obrazovanja, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Objasnio je kako to sve odgovara strategiji Europa 2020, koja predviđa da barem 40 posto osoba između 30 i 34 godine starosti imaju visoko obrazovanje. U Hrvatskoj je sada oko 26 posto visokoobrazovanih u toj životnoj dobi, dodao je.

Barišić ističe kako je s obrazovanjem važno početi dovoljno rano, ali ga i prakticirati cijelog života, a projekt za obrazovanje odraslih naglašava upravo tu dimenziju, kao osnove osobnog razvoja, snalaženja i neprestane prilagodbe pojedinaca promjenjivim okolnostima u osobnom životu, na radnom mjestu i u društvenoj zajednici, piše HRT.

Istaknuo je i da je cjeloživotno obrazovanje važno i zbog demografskog trenda starenja stavnovništva u Hrvatskoj, a oba projekta doprinose ublažavanju posljedica takvog trenda i ključni su za zadržavanje mladih, ali i za privlačenje studenata iz zemalja Europske unije na naša visoka učilišta, što je još skromno, no povećava se.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo što se sredstva usmjeravaju u povećanje kvalitete institucija napomenuvši kako se u razdoblju do 2020. godine očekuje još jače intenziviranje posla.

Izvor: Promise.hr