fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Mladom poljoprivredniku Luki Šarčeviću 50.000 eura nepovratne potpore

Županja – Dvadesetjednogodišnji Luka Šarčević iz Županje jedan je od trojice mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj kojima su odobrena prva sredstva za operaciju 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima”. Sredstva javne potpore iznose ukupno 21.550.000 eura, a Šarčeviću je odobren iznos od 382.675 nepovratnih kuna.

Još uvijek je student

Agencija za plaćanja početkom srpnja počela je s izdavanjem konačnih odluka o dodjeli sredstava za financiranje svih projekata mladih poljoprivrednika koji ispunjavaju kriterije i koji su se javili na prvi natječaj. Potpora iznosi 100 posto vrijednosti ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno 50.000 eura po mladom poljoprivredniku.

Luka Šarčević, inače student zaštite na radu i okoliša, od malih je nogu vezan uz poljoprivredu. Uočio je od svoga oca Stanka, poznatog proizvođača domaće slavonske rakije, što je obiteljska tradicija koja se prenosi s koljena na koljena, te voćnih likera od oraha, višnje, gloga, šipka, dunje te bazge. Stanko Šarčević jedan je od nositelja turističkog projekta Cesta zlatne niti i dobitnik velikog broja priznanja za vrhunsku kvalitetu proizvoda proizvedenih u duhu šokačke tradicije i načina življenja kao dijela svakodnevice, svetkovina i običaja.

– Obrađujemo 80 jutara zemlje u Bošnjacima, a bavimo se ratarenjem, gdje imamo zastupljene tri kulture: repu, pšenicu i soju, te voćarenjem. Upravo s oko četiri hektara voćnjaka skidamo šljivu. Imamo i agrokuću s prenoćištem koju pokušavamo staviti u funkciju. Radimo preradu i sušenje šljive, proizvodnju ranih vrsta rakija, imamo kušaonicu, registrirani smo i posjedujemo carinsko skladište za alkohol i sve obveze uredno podmirujemo – kaže Stanko Šarčević. A prije nekog vremena i sin Luka otvorio je vlastiti OPG.

Dio za zemlju, dio za mehanizaciju

– Kontaktirali smo konzultanta, prezentirali mu sve ono što radimo, čime se bavimo i što imamo, i on nam je rekao da udovoljavamo uvjetima za konkuriranje na natječaj za potporu mladim poljoprivrednicima. Ispoštovali smo cjelokupnu vrlo zahtjevnu proceduru, prijavili se i pokazalo se da je ovo što mi radimo očito dobra stvar – kaže Luka. Napominje da novac mora biti utrošen namjenski, jedan dio ići će za kupnju zemlje, a drugi za obnovu poljoprivredne mehanizacije koja će koristiti i za voćarstvo i za ratarstvo.

– Neki strojevi već su dotrajali. Svakako je prijeko potrebna nova prskalica za repu koja će biti kvalitetnija i učinkovitija. Tu je i kanalokopač koji nam je izuzetno važan, jer naše su zemlje sve dosta podvodne, čak i u voćnjaku, i tim ćemo strojem pokušati izbaciti višak vode u obližnje kanale, pojašnjava.

– Procedura je završena, odluka je donesena i sada još samo čekamo isplatu novca, a vjerujem da će to biti uskoro. A u roku godinu-dvije sredstva moramo utrošiti. Ponude smo napravili i odradili sve što se od nas zahtijevalo, a postoji i kontrola koja će redovito provjeravati namjensko trošenje sredstava – zaključuje Luka.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Izvor: www.glas-slavonije.hr | Foto: Luka Šarčević