fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Poduzetnicima na raspolaganju natječaji vrijedni 2,5 milijardi kuna

Samo u prvih šest mjeseci ove godine u sustav obrta, mikro i malih trgovačkih društava plasirano je 1,86 milijardi kuna više kredita nego u cijeloj 2015. kroz direktne kreditne aranžmane HBOR-a.

Za hrvatske poduzetnike u ovome trenutku otvoreni su natječaji vrijedni više od 2,5 milijardi kuna, putem kojih relativno jednostavnim aplikacijama mogu povući određeni postotak u financiranju svoje investicije, istaknuo je u četvrtak tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, najavivši i nove natječaje za kolovoz i rujan.

Od tog iznosa više od 860 milijuna kuna odnosi se na natječaj kojim je pokrivena kompetentnost i razvoj malih i srednjih poduzetnika, gotovo 305 milijuna kuna namijenjeno je za podršku razvoja u segmentu turizma i turističke djelatnosti, 250 milijuna za E-impuls usmjeren malim i mikro poduzetnicima, a 23 milijuna kuna za nove inovativne ideje.

Za stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima, pak, osigurano je 18 milijuna kuna, a podijelit će se 2.000 stipendija u iznosu od 9.000 kuna godišnje, dok je za naukovanje za obrtnička zanimanja osigurano je 3 milijuna kuna, kazao je Horvat.

Istaknuo je i kako su u ovom trenutku pred finalizacijom tri nova poziva, vrijedna iznad 50 milijuna kuna, osigurana iz Europskog socijalnog fonda, a namijenjena su za ciljne skupine poduzetnika kao što su žene, mladi, branitelji, osobe s invaliditetom. Visina potpore, kako je naveo, kretat će se od 10 do 200 tisuća kuna.

Pripremljeni su i natječaji koji se planiraju objaviti tijekom kolovoza – 152 milijuna kuna za financiranje Poduzetničke poslovne infrastrukture (inkubatori) te 53 milijuna kuna za komercijalizaciju inovacija u poduzetništvu, najavio je Horvat.

Još će tri natječaja biti pripremljena za rujan, kazao je Horvat. Riječ je o natječaju kojim će se poticati internacionalizacija, odnosno nastup poduzetnika na domaćim i stranim sajmovima (38 milijuna kuna), natječaj kojim će se svaki inovativni hrvatski proizvod opremati certifikatima i potrebnom dokumentacijom da bi se našli na tržištu (38 milijuna kuna) i natječaj namijenjen promociji poduzetništva (76 milijuna kuna) .

“Kada kažemo da smo u ovih tri ili šest mjeseci, prvo mi sami, a onda i našeg poduzetnika naučili privlačiti sredstva iz strukturnih europskih fondova, onda su u onoj mojoj želji da 2016. završi s koeficijentom puta deset u odnosu na 2015. to dobre naznake da će se taj cilj ostvariti”, kazao je Horvat.

Horvat je naveo da su osmišljeni i novi financijski instrumenti kroz koje poduzetnik može dobiti jeftine izvore financiranja u obliku kredita i državnih jamstava. Tako će se kroz Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvu pustiti više od 120 milijuna kuna  kreditnih sredstava u dvije grane – za obrtnike i mikro trgovačka društva, koji će moći koristiti kredite od 1.000 do 25.000 eura i za srednje poduzetnike, za popratiti investicije ili za obrtna sredstva u visini od 25 do 50 tisuća eura.

Svaki od kredita, kazao je Horvat, biti će praćen prvoklasnim državnim jamstvom, koje će se moći realizirati na istom mjestu gdje i kredit – u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo (HAMAG).

Horvat je podsjetio i kako su u mandatu ove Vlade smanjene administrativne procedure za poduzetnike sa 7 na 3, vrijeme realizacije aplikacije skraćeno je sa 160 na 90 dana, proširene su mogućnosti financiranja itd.

“Poduzetnicima je puno lakše. To nije naše mišljenje, to je refleksija s terena”, istaknuo je Horvat napomenuvši da je većina modaliteta za financiranje rađena prema prijedlogu poduzetnika.

Horvat je kazao i kako je na početku svog mandata rekao kako želi da Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) bude poslovna banka, a ne da samo transferira dokumentaciju te istaknuo da se ta transformacija upravo događa.

“Samo u prvih šest mjeseci ove godine u sustav obrta, mikro i malih trgovačkih društava plasirano je 1,86 milijardi kuna više kredita nego u cijeloj 2015. kroz direktne kreditne aranžmane HBOR-a. To je otprilike 400 posto više sredstava za hrvatskog poduzetnika nego što je to bilo u cijeloj prošloj godini. Želja nam je da se približimo poduzetniku na način da HBOR otvori šest novih poslovnica”, rekao je Horvat, dodavši da su pripreme u tijeku te da bi se dio tih poslovnica mogao otvoriti u ovoj, a dio u sljedećoj godini. Na taj način bi HBOR mogao imati dostup poduzetnicima kao i HAMAG.

Izvor: www.poslovni.hr | Foto: Patrik Macek/PIXSELL