fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Uz novac EU i naše tehnologije snizit ćete troškove zdravstvene zaštite

Glavni izvršni direktor Philipsa za središnju i istočnu Europu, o njihovim inovativnim rješenjima za zdravstvenu zaštitu, planovima vezanim uz Hrvatsku i prilikama koje otvaraju fondovi EU.

Tomasz Lisewski, glavni izvršni direktor za središnju i istočnu Europu u tvrtki Philips u razgovoru za Poslovni dnevnik objašnjava prednosti Philips tehnologije i o tome kako inovativna rješenja mogu podupirati razvoj sustava zdravstvene zaštite. Također je objasnio cilj tvrtke Philips vezano uz hrvatski sustav zdravstvene zaštite, kako nam EU fondovi mogu pomoći u unaprijeđenju zdravstvene zaštite te o tome kad možemo očekivati prve rezultate njihovog novog pristupa u našim klinikama i među medicinskim stručnjacima.

Koje su glavne prednosti tehnologije i inovativnih rješenja za sustav zdravstvene zaštite?
Tvrtka Philips podržava razvoj održivog sustava zdravstvene zaštite, a to se postiže na nekoliko dimenzija. Prije svega, omogućavamo prevenciju putem naših inovativnih proizvoda i rješenja. Nadalje, podržavamo kliničare u postavljanju definitivnijih dijagnoza i, naposljetku, omogućavamo pacijentima manje invazivna liječenja. Unatoč našem prisustvu u brojnim područjima, način na koji nastojimo poslovati može se sažeti jednim zdravstvenim kontinuumom. Tehnologija pomaže ljudima i pacijentima u boljoj brizi oko vlastitog zdravlja, primjerice, praćenje srca ako su suočeni s rizikom od kardiovaskularnih bolesti ili pomoć majkama u praćenju svojih beba tijekom trudnoće, kao i u fazi ranog djetinjstva. To je ono što nazivamo preventivnom zaštitom, a dimenzija prevencije mogla bi također pomoći liječnicima u postavljanju boljih dijagnoza. Na koji način? Obično su oni suočeni sa svojim pacijentima po prvi put, no zahvaljujući novoj tehnologiji povezanih podataka, oni također mogu imati uvid u povijest bolesti određene osobe te su stoga u mogućnosti postaviti pravu dijagnozu prilikom prvog pregleda. Naposljetku, ali ne i od manje važnosti, naše tehnologije liječenja manje su invazivne, primjerice naša tehnika HIFU – fokusiranog ultrazvuka visokog intenziteta koja selektivno i preciznije cilja stanice tumora, ne oštećujući zdrave stanice u okruženju. Na taj način i pacijentov oporavak brže teče.

Koji je vaš cilj u Hrvatskoj vezano uz sustav zdravstvene zaštite?
Imamo ambiciozne planove za Hrvatsku. Svjesni smo da u Hrvatskoj, ali i u ostalim zemljama, troškovi zdravstvene zaštite predstavljaju izazov. Uslijed starenja stanovništva te rastućeg broja kroničnih bolesti, tehnologija može sniziti troškove i poboljšati učinkovitost zdravstvene zaštite. To je osnovna uloga tvrtke Philips. Zahvaljujući EU fondovima u današnje je vrijeme situacija znatno olakša-na u usporedbi sa stanjem u prošlosti. Očigledno je da tehnologija podrazumijeva troškove, ali EU fondovi mogu zaista pomoći u financiranju. Bez odgovarajuće tehnologije bilo bi potrebno sljedećih deset do dvadeset godina za razvoj personalizirane zdravstvene zaštite u zemljama čije je gospodarstvo nalik onome u Hrvatskoj te stoga, zahvaljujući tim sredstvima, imamo mogućnost za unaprijeđenje sustava zdravstvene zaštite u ovom trenutku.

Na koji način mogu rješenja i usluge tvrtke Philips koje želite predstaviti našem tržištu pomoći našim bolnicama i pacijentima? Koje su njihove prednosti i mane?
Ponajprije one mogu pomoći u snižavanju ukupnih troškova zdravstvene zaštite. Unaprijeđenjem procesa dijagnosticiranja i omogućavanjem da liječenje bude manje invazivno, pacijenti ne moraju više ostajati tako dugo u bolnici, a to je također glavni uzrok visokih troškova zdravstvene zaštite. Nadalje, imamo rješenja za pružanje zdravstvene zaštite u kući i telemedicinu putem kojih omogućavamo odnos između liječnika i pacijenta na daljinu. Svatko bi više želio ostati kod kuće nego biti u bolnici, stoga mislim da je to također zadovoljavajuće za pacijente. Vjerujemo da je važno da je proces dvosmjeran, da omogućava niže troškove i podržava pružanje bolje dijagnoze te stoga sve u svemu predstavlja bolje rješenje.

Rekli ste da ste razgovarali s našim kliničkim stručnjacima. Koje su hrvatske bolnice pokazale interes za vaša rješenja?
Razgovarali smo s nekim klinikama i bolnicama koje bi mogle biti zainteresirane za našu tehniku HI-FU za liječenje tumorskih bolesti, mislim osobito na kliničke stručnjake koji su sudjelovali u međunarodnim kongresima i međunarodnim događanjima. Također smo organizirali događanja u cilju pro-micanja naše tehnologije i objašnjavanja svih njenih prednosti kliničkim stručnjacima iz Hrvatske. Još jedan od naših ciljnih segmenata je ginekologija i liječenje plodnosti. U ovom trenutku nije prerano reći koje bolnice su zainteresirane, ali općenito postoji prilično velika zainteresiranost.  Da se vratimo na prvo rješenje, osobito kad se radi o neinvazivnom liječenju tumora, vjerujemo da bi to mogao biti jedan od predmeta razgovora u budućnosti. Ponekad neka privatna bolnica želi preuzeti vodeću ulogu u tom području, dok se katkad radi o sveučilišnoj bolnici, stoga općenito to može biti zanimljivo kako za javni tako i za privatni sektor.

Kad možemo očekivati prve rezultate i primjenu tih novih tehnologija u Hrvatskoj?
To je nešto što je povezano s mogućnošću ulaganja u infrastrukturu kroz EU fondove. Taj je proces još uvijek u svojoj početnoj fazi, stoga to je također jedan od razloga radi kojeg želimo motivirati ljude. Vjerujemo da se prva faza provedbe za ovo razdoblje financiranja kroz EU fondove može očekivati 2017. ili 2018., ali, kao što sam rekao, to je povezano s cjelokupnim procesom financiranja iz EU fondova i važno je da lokalni korisnici shvate kako se mogu prijaviti za ovu vrstu tehnologije. Poljska je dobar primjer korištenja EU fondova i od nje možemo puno naučiti. Vidimo od klijenata koji već koriste naše tehnologije da oni imaju komparativnu prednost, jer pacijenti putuju diljem zemlje i čak iz ostalih zemalja u tu bolnicu jer im se takvo liječenje ne pruža nigdje drugdje.

Philips je globalna kompanija, od kolike je važnosti naše tržište u ovom dijelu Europe za vas?
Hrvatska za nas ima važnost iz nekoliko perspektiva. Hrvatska je dio Europske unije u kojoj je sjediš-te tvrtke Philips. Zahvaljujući EU fondovima vjerujemo da bismo doista mogli surađivati u izgradnji bolje budućnosti. Željeli bismo raditi s različitim interesnim skupinama u Hrvatskoj, izravno s klijentima, ali i s Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom regionalnog razvoja u cilju pronalaženja načina za pružanje podrške boljem i održivom sustavu zdravstvene zaštite.

Izvor: www.poslovni.hr | Foto: Davor Višnjić | Pixel