fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Špancirfest i kreativci vole se javno

Jedan od projekata je i Plakatiranje – višegodišnji projekt portala Vizkultura.hr u kojem domaći i regionalni dizajneri, umjetnici, ilustratori i ostali autori svaki tjedan rade plakate aktualne društveno-kulturno-umjetničke tematike.

Da je Špancirfest više od odličnih koncerata i vrhunskih glazbenika odavno je poznato. Ono što daje posebnu čar varaždinskom festivalu je ulični program u kojem svirači, pjevači, plesači, žongleri, glumci, akrobati, mađioničari, pantomimičari te drugi umjetnici i majstori raznih vještina preuzimaju ulice i trgove jedne od najljepših povijesnih jezgra u Hrvatskoj. Svi oni pokazat će od 19. do 28. kolovoza da Špancirfest nije samo jedan u nizu festivala već u svoje središte stavlja umjetnost i kreativnost te uljepšava svakodnevni život stanovnicima, posjetiteljima i slučajnim prolaznicima.

Jedna od mnogih uličnih predstava je i kazališno-cirkuski spektakl Mú u izvedbi francuske skupine Transe Express koja na Špancirfest dolazi s jednog od najvećih europskih festivala Sziget. Zadivljujući nastup uključuje divovske strukture koje se otvaraju kao glazbene kutije te lebdeće skulpture. Uz trideset izvođača na zemlji i u zraku, u tehničku izvedbu predstave uključeno je više od četrdeset ljudi, a teleskopski kran od sto dvadeset tona scenografiju i izvođače podići će na tridesetak metara visine. Bit će to jedan od najvećih uličnih performansa ikad izvedenih u Hrvatskoj.

Oni koji skrenu sa šarenih i živopisnih glavnih ulica Varaždina, možda završe Uskoj ulici ili u nekom od zatvorenih prostora u varaždinskoj povijesnoj jezgri gdje će se održavati izložbeno-prodajni projekt Kreativnica. U Kreativnici se predstavljaju najbolji hrvatski dizajneri iz različitih područja koji se mogu pohvaliti vrhunskom kvalitetom, originalnošću i inovativnošću predstavljenih projekata ili proizvoda. Kroz neformalni ambijent izlaganja na ulici, kao i kroz popratne programe, ovdje se stvara ugodna i dinamična radiona na otvorenom u koju su dobrodošli posjetitelji svih generacija. Jedan od ciljeva Kreativnice je živa razmjena ideja i mišljenja između posjetioca i izlagača kroz prezentaciju njihova načina rada, radionice i slične aktivnosti. Uz izlagačko-prodajni dio, Uska ulica će biti prošarana i malim punktovima za odmor gdje su svi špancirere pozvani da uspore ritam u prolazu kroz ovu ulicu i osjete svu njenu čar i posebnost.

Jedan od projekata koje će posjetitelji Kreativnice moći posjetiti je i Plakatiranje – višegodišnji projekt portala Vizkultura.hr u kojem domaći i regionalni dizajneri, umjetnici, ilustratori i ostali autori s područja suvremenih vizualnih umjetnosti svaki tjedan rade plakate aktualne društveno-kulturno-umjetničke tematike. Za ovu prigodu odabrano je 20 autora čiji će se probrani plakati moći razgledati od 19. do 25. kolovoza u Galerijskom centru Varaždin, u Uskoj ulici, dok će u periodu od 26. do 28. kolovoza cijela kolekcija biti postavljena na prodajno-izložbenom mjestu u samoj ulici.

Špancirfest je poznat kao gradski festival koji se trudi potaknuti sve Varaždince i njihove goste da sudjeluju u njemu. Upravo iz tog razloga prošle godine pokrenuta je radionica Akupunktura grada. Cilj ovog uspješnog projekta je nizom malih i preciznih intervencija u javnom prostoru poboljšati kvalitetu urbanog života te zbližiti lokalnu zajednicu. U ovogodišnjoj radionici, namijenjenoj studentima i stručnjacima iz raznih područja, traži se idejno rješenje za dvije atraktivne lokacije – bunar na Korzu te parcela ispred Studentskog doma. Akupunktura grada trajat će četiri dana, od 24. do 27. kolovoza, a zadatak prijavljenih je preispitati različite mogućnosti uređenja i načina korištenja predmetnih lokacija pomoću kreativnog interpretiranja različitih stavova i mišljenja, dobivenih kroz razgovore s korisnicima i građanima, kao i diskusije između sudionika različitih struka.

I najmlađi špancireri pozvani su da predstave svoje kreativne ideje, vještine i maštu u Parku kreative. Svojim sadržajem i uređenjem park je zamišljen kao mjesto koje će poticati dječju kreativnost te im pomoći da usvoje i izgrade različite vještine. Svakodnevnim zanimljivim programom, park u Habdelićevoj ulici će na deset dana postati akademija otkrivanja i uvažavanja, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj malih kreativaca.

Cjelodnevni zabavni program na Špancirfestu najbolje će upotpuniti večernji koncerti odličnih glazbenika. Manu Chao i La Ventura, Dub Fx, TBF, Frajle, Hladno pivo, Tony Cetinski, Lajbach, Pips Chips & Videoclips, Matija Dedić, Tedi Spalato, Lea Dekleva i Zoran Predin, Esma Redžepova, Urban & 4, Zvonko Bogdan, Perpetuum Jazzile, Neno Belan i Fiumens Mediteran Orchestra te brojni drugi izvođači ljubitelje vrhunske glazbe će provesti na putovanje kroz razne žanrove na ukupno 3 velike i 2 manje festivalske pozornice.

Kulturno-zabavni ulični program Špancirfesta besplatan je za sve posjetitelje, dok je za koncerte potrebno kupiti ulaznicu. Pa se tako sedmodnevne ulaznice za Pan pozornicu mogu kupiti za 350 kuna, a cijene dnevnih ulaznica kreću se od 70 kuna do 175 kuna za Manu Chao La Ventura. Cijena ulaznice za šest dana glazbenih programa na Croatia osiguranje pozornici je 250 kuna, dok se cijene dnevnih ulaznica kreću od 70 do 120 kuna. Programi na pozornici Kapucinski trg besplatni su za posjetitelje.

Izvor: www.poslovni.hrwww.poslovni.hr