fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Možemo li danas imati sve – i uspješnu karijeru i kvalitetan privatni život?

Ravnoteža poslovnog i privatnog života jedan je od ključnih faktora privlačenja i zadržavanja današnjih generacija zaposlenika, zaključak je okruglog stola održanog u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, na kojem su vodeći hrvatski stručnjaci za ljudske resurse raspravljali o uvođenju family-friendly organizacijske kulture, primjerima hrvatskih i svjetskih praksi iz ovog područja te relevantnom zakonodavnom okviru u Hrvatskoj

Ravnoteža je postala vruća tema u svijetu biznisa, a jedan je od razloga nova generacija zaposlenika i njihov sustav vrijednosti. Današnje generacije zaposlenika, naročito milenijalci (rođeni između 1980. i 1996.), vrijednost vide u kvaliteti života. Žele da im se učinak mjeri prema rezultatima, a ne prema vremenu provedenom na poslu.

Angažirani zaposlenici govore pozitivne stvari o kompaniji te teže tome da ulože dodatan napor potreban za uspjeh. Gallupov izvještaj ‘Kako milenijalci žele raditi i živjeti’ pokazuje da je oko 71 posto zaposlenika generacije milenijalaca neangažirano ili aktivno neangažirano na poslu, zbog čega su oni skloni češćem mijenjanju poslova. Povećana fluktuacija milenijalaca kao posljedica njihove niže angažiranosti predstavlja velik trošak za poslodavce.

Zahvaljujući internetu, danas imamo slobodu raditi gdje, kada i koliko nam odgovara. Prema istraživanju Women @ Forbes, samo sedam posto zaposlenika smatra da su najproduktivniji za radnim stolom u uredu.

Sve više kompanija svjesno je da se današnje generacije zaposlenika neće dugo zadržati u kompaniji ako im se ne ponudi fleksibilnost, slobodni dani i druge pogodnosti koje će im olakšati privatni život, naročito ako su roditelji. Danas poslodavci trebaju početi razmišljati o cjelokupnom zdravlju i dobrobiti zaposlenika.

Razvoj zdravije organizacijske kulture te implementacija programa i mjera koje omogućavaju uravnotežen život zaposlenika (kao što su fleksibilno radno vrijeme i mjesto rada) pokazali su se kao najbolje rješenje za dugoročnu produktivnost, zdravlje i zadovoljstvo zaposlenika.

 

O ovoj aktualnoj temi održan je proteklog tjedna u HUP-u okrugli stol pod nazivom ‘Razvoj organizacijske kulture koja podržava ravnotežu profesionalnog i privatnog života – win-win situacija za zaposlenike i poslodavce’ na kojem se okupilo više od 80 predstavnika poslovnog sektora te lidera iz područja upravljanja ljudskim resursima u Hrvatskoj.

Svrha ovog događanja bila je osvijestiti važnost ravnoteže posla i privatnog života u biznisu te unaprijediti kvalitetu života zaposlenika u hrvatskim kompanijama kroz uvođenje niza korporativnih programa i inicijativa za podršku ravnoteži profesionalnog i privatnog života.

Uvodna predavanja o ovoj temi održale su:

• Jelena Jelušić, psihologinja koja je diplomirala na temu iz organizacijske psihologije ‘Ravnoteža posla i privatnog života zaposlenih majki’ te ima više od 11 godina radnog iskustva u području upravljanja ljudskim resursima. Voditelj je strateških HR projekata u Hrvatskom Telekomu.

• Dijana Kobas Dešković, psihologinja s dugogodišnjom karijerom u biznisu koja se specijalizirala za područje ženskog lidershipa i uspostavljanja ravnoteže između raznih životnih uloga. Idejna je začetnica i kreatorica metode procjene i standarda upravljanja ljudskim potencijalima MAMFORCE©.

• Nataša Novaković, pravnica s dugogodišnjim iskustvom iz područja radnog prava koja se u zadnjih nekoliko godina intenzivno bavi pitanjem spajanja privatnog i poslovnog života te općenito ekonomskim osnaživanjem žena. Uključena je na razini EU-a u konzultacije Europske komisije sa socijalnim partnerima oko mogućih zajedničkih akcija radi postizanja ravnoteže privatnog i poslovnog života, što je jedna od prioritetnih tema EK.

Na panelu koji je moderirala Jelena Jelušić sudjelovale su predstavnice velikih kompanija u RH koje su predstavile neke dobre prakse: Marija Felkel, članica Uprave i glavni direktor za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma, Romina Ivančić, voditeljica sektora ljudskih resursa Lidla, Vladimira Senčar Perkov, direktorica sektora upravljanja ljudskim resursima Ine te Mihaela Smadilo, regionalna HR direktorica i starija poslovna partnerica Atlantic grupe.

Win-win situacija

Ravnoteža poslovnog i privatnog života jedan je od ključnih faktora privlačenja i zadržavanja današnjih generacija zaposlenika. Organizacije koje su family-friendly imaju veći udio sretnih zaposlenika. Zadovoljni zaposlenici u većoj su mjeri angažirani i produktivni, manje su pod stresom, rjeđe izostaju s posla te rjeđe razmišljaju o promjeni posla. Dakle, win-win situacija za zaposlenike i poslodavce.

Izvor: Poslovni.hr