fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Na Krku od ovčje vune stvaraju čudo: Nekad su ju spaljivali i bacali, pogledajte što sad rade

Među točkama koje su razmatrane na ovotjednom radnom sastanku gradonačelnika Darija Vasilića i njegovih suradnika iz svih odsjeka krčke Gradske uprave, usvojen je i izvještaj o realizaciji Programa subvencije klanja ovaca/janjadi i otkupa ovčje vune, koji se već neko vrijeme za poljoprivrednike s područja grada Krka provodi slijedom programskih aktivnosti Poljoprivredne zadruge otoka Krka.

Iz tog se izvještaja može iščitati da je tijekom ove godine za 1.590 kg ovčje vune prikupljene na Treskavcu, a slijedom projekta njenog zbrinjavanja i korištenja u poljoprivredne svrhe sukladno s Gradom ugovorenoj naknadi od 5 kuna po svakom kilogramu na taj način prikupljene vune, spomenutoj zadruzi isplaćeno 7.950 kuna subvencija.

Prikupljanje vune

Također, slijedom istog je ugovora posredstvom zadruge, za 468 na Krku u sanitarno i higijenski kontroliranim uvjetima zaklanih ovaca i janjadi, jedinoj ovlaštenoj otočnoj klaonici (u sklopu OPG-a Mirjenko Mrakovčić u Lakmartinu), sukladno dogovorenoj naknadi od 50 kuna po grlu stoke, isplaćena subvencija u ukupnoj vrijednosti od 23.400 kuna.

Slijedom uspješne implementacije tih dvaju programa iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, odnosno stočarstva, a u cilju daljnjeg razvijanja aktivnosti kojima je, uz preveniranje onečišćivanje okoliša odbačenom vunom i ostacima nelegalnih klanja, za narednu godinu predviđeno da se PZ-u otoka Krka iz proračuna Grada subvencionira otkup 3.000 kilograma ovčje vune, klanje šest stotina ovaca i janjadi, ali i provođenje analize na 30 uzoraka maslinovog ulja iz maslinika lokalnih maslinara. Spomenute se mjere u narednoj godini planiraju provoditi posredstvom Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije.

Podsjetimo, uz subvenciju dijela krčkih jedinica lokalne samouprave te u suradnji s komunalnim poduzećem Ponikve eko otok Krk, od konca prošle godine PZ otok Krk provodi hvalevrijedan program prikupljanja vune ostrižene s krčkih ovaca.

Dugo godina nekorištena sirovina koja je zbog nepogodnosti korištenja u tekstilnoj industriji uglavnom bila odbacivana u prirodi, na pretovarnoj stanici unutar reciklažnog dvorišta Treskavac sad se već neko vrijeme organizirano prikuplja, otkupljuje, a potom i plasira za upotrebu u održivom vrtlarstvu i poljoprivredi, i to unutar projekta koji su osmislili sami zadrugari.

Malčiranje nasada

Vuna se, zahvaljujući spoznaji da se uz određene uvjete može koristiti u vrtlarstvu i poljoprivredi, sad napokon zbrinjava na kvalitetan, smislen i koristan način, uglavnom za malčiranje poljoprivrednih i vrtlarskih nasada.

Resurs koji su otočani donedavno bacali ili spaljivali, uz pravilnu pripremu i korištenje po određenim pravilima, nudi mogućnost njegove korisne i ekološki prihvatljive uporabe u postupcima zaštitnog oblaganja tla uz poljoprivredne nasade, s ciljem sprečavanja njegove erozije i isušivanja. Jednako tako, pomiješan s drvenom siječkom, vuneni se »otpad« može koristiti i u postupku kompostiranja, odnosno dobivanja prirodnog gnojiva.

Sasvim logično, projekt kojim se uz ostalo rješava i nemali ekološki izazov, prepoznale su i podržale neke krčke lokalne jedinice koje su se u projekt otočnih zadrugara uključile subvencioniranjem otkupa vune, isplatom 5 kuna po svakom kilogramu vune koju zadrugarima na Treskavac dostave ovčari. Zadrugari prikupljenu, za daljnju uporabu prikladnu, dovoljno čistu i »svježu« vunu ondje pak poljoprivrednicima prodaju po cijeni od 2 kune po kilogramu.


Vrijedno gnojivo i izolator

Vuna odlično zadržava vlagu u tlu, što drastično smanjuje potrebu za zalijevanjem biljaka i povećava prinose. Hranjive tvari koje vuna postupno otpušta obogaćuju tlo, a biljke ih koriste za rast. Zato vuna služi i kao vrijedno gnojivo, biorazgradivo i ne štetno za okoliš. Vuna je k svemu tome i izvanredni izolator. Ljeti hladi zemlju, a zimi je grije. Uz to, zaustavlja i rast korova te odbija puževe, nabrajaju predstavnici PZ-a, koji su u toj donedavno »problematičnoj« sirovini prepoznali vrijednost kojoj mjesto nipošto nije, niti bi trebalo biti – u otpadu, a pogotovo ne odbačenom u prirodi.

Vuneni malč kakvim se prekriva tlo uz biljke, odnosno poljoprivredne nasade može se implementirati u obliku sirove vune, kao peleti ili pak filcani pokrov. Njegova se razgradnja može ubrzati ako ga se pomiješa s drvenom sječkom ili stajskim gnojem. Vuna se k tome može dodavati i postojećoj biomasi vrtnog komposta koji vlagom i kemijskim elementima obogaćuje te ga čini još pogodnijim za dohranu biljaka.

Niz aktivnosti PZ-a otok Krk

Poljoprivredna zadruga otok Krk okuplja poljoprivrednike s cijelog otoka i zastupa njihove interese u planiranju razvoja poljoprivrede na otoku. Osnovana još 2006. godine, Zadruga trenutno okuplja 20-ak članova čije su primarne djelatnosti ovčarstvo, vinarstvo i maslinarstvo. Zadruga provodi aktivnosti od značaja za sve otočne poljoprivrednike, ali i održivi razvoj otoka Krka u cjelini. U red takvih aktivnosti, saznajemo od njenog vodstva, među ostalim spadaju i aktivnosti povezane s subvencioniranim klanjem te otkupom starih ovaca koje se potom koriste kao hrana na hranilištu supova na Cresu, ali i promocija te distribucija proizvoda rada samih zadrugara kroz online prodaju, marketing i dostavu na nacionalnoj razini.

Izvor: Novlist.hr