fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Na sajmu inovacija 12 medalja za hrvatske inovatore

Na 44. sajmu inovacija u Ženevi hrvatski su inovatori osvojili tri zlatne medalje s posebnom pohvalom žirija, jednu zlatnu, pet srebrnih i tri brončane medalje, priopćila je Udruga inovatora.  

Zlatne medalje s posebnom pohvalom žirija dobili su Antun Drvar iz Puščina za inovaciju “Ionizacijska tehnologija za spuštanje točke tečenja sirove nafte i mazuta”, profesori s zagrebačkog Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić i Ivo Haladin za inovaciju “Apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke – Ruconbar” te Ðuro Horvat iz tvrtke Tehnix za inovaciju “MBO-T stroj za bioreaktorsko kompostiranje – Kompostder“.

Zlatnu medalju osvojila je inovacija “Vertikalna eolska električna centrala” Franca Žirovnika iz Pule.

Srebrnu medalju dobila je inovacija “Jednokratni hidrofilni urinarni kateter o kompletu s antiseptičkim sredstvom” GuardianMed Luke Grgara sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta, Filipa Črpiča s Veleučilišta u Karlovcu i Darije Simić.

Srebrne medalje osvojile su i inovacije “Sklopivi ured uz kontejner mobilnog reciklažnog dvorišta” Emila Butale iz karlovačke tvrtke Veta, “Cijevna konstrukcija za mjerenje protoka tekućina” Krešimira Komljenovića iz HEP-a, “Rehabilitacijski uložak za doziranje opterećenja” Ivane Palčić iz Umaga te “Električni skuter”  Dominika Sremića sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Brončane medalje dobili su Josip Sever i Petar Kosi za inovaciju “Smart Gearbox”, Miodrag Spasić iz Splita za inovaciju “Sigurnosni uređaj za paljenje svjetala na vozilu” te Danijela Hlanuda iz Poreča za inovaciju “Durga®Silver” –  prirodni Ayurveda šampon.

Na 44. Sajmu inovacija u Ženevi, održanom od 13. do 17. travnja sudjelovale su selekcije inovatora iz 45 zemalja svijeta, a ukupno je bilo predstavljeno oko 1000 inovacija na površini od 10 tisuća četvornih metara.

Sudjelovanje hrvatskih inovatora na Sajmu organizirala je Udruga inovatora Hrvatske uz potporu Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske banke za obnovu i razvitak te u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture.

Izložbu je posjetilo više od 35 tisuća posjetitelja, a izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud kojeg je činilo više od 85 stručnjaka, među kojima i predstavnik Hrvatske – inženjer Zoran Barišić, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

Hrvatske inovatore na sajmu je posjetio i hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Heina.

Izvor: www.20minuta.hr