fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Uspjeh hrvatskih vinara na svjetskom ocjenjivanju portugizaca Portugieser Du Monde

Svjetsko ocjenjivanje portugizaca Portugieser Du Monde održalo se četvrtu godinu zaredom u organizaciji mađarske tvrtke VinOliva Wine & Food Communication iz Pečuha, a na prijedlog i suorganizaciju Turističke zajednice Zagrebačke županije ove su se godine na tom ocjenjivanju predstavili i plešivički vinari. Riječ je o jedinom svjetskom ocjenjivanju portugizaca na kojem su ove godine nastupili vinari iz 9 zemalja sa predanih 96 uzoraka, što je prema riječima organizatora, najviše do sada.

Vino tamne rubinske boje iz 9 različitih zemalja sa predanih 96 uzoraka obilježilo je ovo ocjenjivanje i festival – kao ‘novom erom portugisca’. Na ocjenjivanje su se zaprimili uzorci mladog portugizca iz najnovije berbe (u ovome slučaju 2015. godina), zatim portugisci berbe 2014. godine i stariji, te mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25%. Novost ove godine je bila četvrta kategorija u kojoj su se ocjenjivala bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac.

Vinari iz Hrvatske osvojili su 3 zlata i 9 srebra, a to su redom: DANIJEL GOLUBIĆ Purtugizec Plešivica 2015 (zlato), VINARIJA IVANČIĆ PLEŠIVICA Pjenušac Purtugizec Plešivica (Rosé) 2014 (zlato), VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO MIHALJ Kutjevo, Portugieser 2015 (zlato), OPG Franjo Gregorić Purtugizec 2015 (srebro), Vinarija Ivančić Plešivica Pjenušac Dark side (srebro), Gregorić Željko Purtugizec 2015 (srebro), Vinarija Ivančić Plešivica Purtugizec 2014 (srebro), OPG Vrbanek Portugizec Ozalj 2015 (srebro), Mladina d.d. Purtugizec 2015 (srebro), PZ Plešivica Purtugizec 2015 (srebro), OPG Branko Pušćak Purtugizec Plešivica 2015 (srebro), OPG Ciban Purtugizec Plešivica 2015 (srebro).

„Portugieser Du Monde je naša investicija u budućnost, koja danas nema neku rentabilnost, ali moramo dati do značaja, da je važno čuvati svoje naslijeđe. Portugizac je naša tradicija u Baranji, pogotovo u Villanyu, a to je identično i kod ostalih regija u Srednjoj Europi, pa tako i u Hrvatskoj na Plešivici. Mi moramo biti ponosni na to, da imamo nešto posebno, što je rijetko u svijetu. „ ističe Győrffy Zoltán, direktor festivala Portugieser Du Monde i vlasnik tvrtke VinOliva Wine & Food Communication
Vinski svijet uvijek traži nešto drugo ističe Győrffy Zoltán te dodaje kako su prije pet godina počeli se ozbiljnije baviti ovom sortom, kako bi je sačuvali, ali i motivirali vinare da rade bolja vina, te prikazali da portugizac može biti puno više on mladog vina. „ Smatram kako u tome uspijevamo. Svake godine imamo sve više vina na ocjenjivanju, više vinara koji sudjeluju na festivalu, a nadamo se da ćemo slijedeće godine opet oboriti ovogodišnje postavljene rekorde. I kod publike tj. posjetitelja, imamo jako dobre povratne informacije i radimo na tome da portugizac u roku od 10 godina bude, ne pomalo zaboravljena, nego upravo suprotno – trendi sorta.

Nakon ocjenjivanja, drugi dan na festivalu ‘Portugieser Du Monde’, u kulturnom centru Zolnay, direktor svjetskog ocjenjivanja Portugieser Du Monde Győrffy Zoltán, gradonačelnik grada Pečuha Dr. Páva Zsolt i vinski akademik te predsjednik sudaca József Kosárka uručili su nagrade sudionicima iz Hrvatske za koju je nastupila mnogobrojna ekipa proizvođača portugizaca s Plešivice a uz potporu Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Tvrtka VinOliva Wine & Food Communication  već godinama radi na promidžbi Hrvatske u Mađarskoj, ali i Mađarske u Hrvatskoj. Preko ljeta skoro pola milijuna Mađara dolazi u turističke posjete Hrvatskoj, posebice na Jadransko more, što potvrđuje i statistika TOMAS, da su Mađari u najvećem porastu dolazaka čak preko 10 % među prvih deset zemalja „ Ovog ljeta, kao dodatak našem eno-gastro časopisu Pecsi Borozo, izaći ćemo pred čitatelje s časopisom posvećenim Hrvatskoj sa zanimljivim prilozima o prirodnim ljepotama, događanjima, i naravno savjetima o tome u kojim lokalnim specijalitetima i vinima mogu uživati turisti iz Mađarske „ zaključio je Győrffy Zoltán

Izvor: hrturizam.hr