Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Nagrada Luka Ritz ove godine u Vukovar

Svi ste čuli za Luku Ritza. Mladića, srednjoškolca na pragu života kojeg su huligani na smrt pretukli. Luka je imao 18 godina, završavao je grafičku školu. Svirao je u rock bandu. Poput ostalih svojih vršnjaka i poput svih vas koji čitate ove redove imao je snove i nade. Želio je biti novinar. Vjerovao je da je vrijeme na njegovoj strani.

No, Luki je budućnost nasilno oduzeta. U spomen na njega, i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja, krajem rujna 2008. godine, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Dragan Primorac donio je odluku o uspostavljanju godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Ove godine ta nagrada je otišla u Vukovarsku Gimnaziju.

Neizmjerno smo ponosni što je ove godine nagrada Luka Ritz dodijeljena upravo našem učeniku – Prce Luki! Osnovana u spomen na tragično preminulog mladića Luku Ritza, ova nagrada postala je sinonim za humano i kreativno djelovanje u smjeru širenja tolerancije i nenasilnog ponašanja. S ciljem izgradnje boljeg, pravednijeg i humanijeg društva, naš Luka Prce tijekom svog školovanja vodio se upravo tim vrijednostima, a kako i sam kaže: „Osmijeh, lijepa riječ ili dobro djelo nikad nemaju cijenu, a mnogima puno znače, zato je najvažnije pomagati i truditi se – biti promjena koja je našem društvu potrebna.“ rekli su iz Vukovarske Gimnazije.

Ovakvo priznanje uspjeh je kako za učenika, tako i za Gimnaziju Vukovar koja provođenjem različitih aktivnosti prepoznaje i potiče mlade na promicanje tolerancije i mira te razvijanje pozitivnoga odnosa među učenicima i odraslim osobama.

Želja je da nagrada „Luka Ritz” bude ZNAK prepoznavanja onih koji se bore za vrijednosti mira, tolerancije, nenasilja i svega onoga za što se zalažemo promišljajući budućnost našeg društva stoji u objavi na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Svi imaju pravo disati – napisao je Luka, a naš je zadatak da tu misao i ostvarimo u Hrvatskoj.

Foto: Facebook.com