fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Napravite svoj herbarij uz pomoć ova 3 sjajna savjeta

Ljudi su od davnina koristili biljke iz svoje okoline, a kako bi lakše učili o njima i prenosili znanje drugima, skupljali su ih, sušili i čuvali. Tako su nastajale zbirke koje nazivamo herbarij. Osim izrade herbarija, sušeno cvijeće i druge biljke možete koristiti za izradu slika ili dekoracija.

Praksa prešanja cvijeća datira još iz antičkih vremena kao oblik prikupljanja i očuvanja cvjetnih vrsta. Kasnije, u 16. stoljeću, japanski umjetnici počeli su koristiti ​​prešano cvijeće u svojim umjetničkim djelima, a ova praksa je stekla popularnost i proširila se prema zapadu. Prešanje cvijeća je vrlo jednostavno i ljeto je idealno vrijeme baš za to. Postoje različite tehnike za izradu herbarija, ali sve su relativno slične: uberete biljku, stavite ju između dvije ravne površine i upotrijebite težinu kako bi ju sprešali. Neke je cvjetove lakše prešati i očuvati, a neke metode zahtijevaju više vremena od drugih.

Savjeti za branje cvijeća
Berite cvijeće iz vlastitog vrta ili iskoristite već odrezano cvijeće (pokošeno ili ono u buketima), a ako berete samonikle biljke, preporučujemo da se vodite pravilom “jedan od dvadeset”, što znači da ako vidite grupu od 20-ak cvjetova, možete uzeti samo jedan od njih kako biste osigurali da drugi mogu uživati u cvijeću te kako bi biljka mogla preživjeti. Tada birajte samo cvijeće koje je tek procvjetalo, jer je najsvježije za prešanje.

Kako početi?
Nakon odabira cvijeća, pažljivo postupajte s njim kako biste izbjegli oštećenje ili opadanje latica. Pritisnite i osušite ih što je brže moguće kako biste sačuvali boju. Izrežite cvjetne stabljike što bliže podnožju cvjetova. Cvjetovi koji su prirodno ravniji ili imaju samo jedan sloj latica bolje će se prešati. Takvo cvijeće su: tratinčice, ljubičice ili delfiniumi. Ako ipak uberete cvijeće koje ima punije latice, izvucite latice iz središta kako biste lakše sprešali i brže osušili. Sljedeće tri metode koriste različite tehnike prešanja cvijeća kod kuće, a svaka započinje, naravno, branjem raznovrsnog cvijeća.

Metoda 1: Kako prešati cvijeće pomoću knjige
Uzmite debelu i tešku knjigu, otvorite knjigu do sredine i obložite je novinama. Stavite svoje cvijeće u knjigu tako da potpuno stane u uvez. Pažljivo zatvorite knjigu i na nju položite utege ili naslažite na nju druge knjige. Čuvajte knjigu na toplom i suhom mjestu i svakodnevno provjeravajte cvijeće kako biste vidjeli kako teče proces sušenja. Sušenje će trajati nekoliko dana, a proces ovisi o vrsti cvijeta i ambijentu.Nakon što se vaše cvijeće potpuno osuši, pažljivo ih izvadite iz knjige. Cvijet bi trebao biti vrlo suh i krhak, stoga nježno postupajte s njim kako biste izbjegli lomljenje.

Metoda 2: Kako prešati cvijeće u mikrovalnoj pećnici
Postavite komad papirnatog ručnika ravno na radnu površinu. Stavite cvijeće na papirnati ubrus i zatim položite još jedan komad papirnatih ručnika na cvijeće. Pažljivo prenesite papirnate ručnike i cvijeće u mikrovalnu pećnicu, a na vrh stavite ravnu i tešku posudu za mikrovalnu pećnicu koja će ga prešati. Zagrijavajte cvijeće u mikrovalnoj u intervalima od 30 sekundi, provjeravajući ih svaki put između intervala da vidite koliko su suhi.

Metoda 3: Kako pritisnuti cvijeće pomoću pegle
Odabrano cvijeće pažljivo položite između dva lista upijajućeg papira, poput novina ili papirnatih ručnika. Lagano poravnajte cvijeće teškim predmetom kao što je knjiga. Zatim prijeđite toplim glačalom preko gornjeg lista papira koji pokriva vaše cvijeće i činite to od 10 do 20 sekundi.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay