fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Mato Franković: Sačuvavši od komercijalizacije bivši industrijski prostor otvorili smo vrata urbanom razvoju u samom srcu Gruža

Priča o TUP-u nedvojbeno je lijepa Hrvatska priča koja se može promatrati i kao putokaz drugim lokalnim sredinama i njihovim čelnicima kako se brine o javnom prostoru. Prvi čovjek Dubrovnika otkriva kako je došlo do realizacije projekta, za koji je čak i dio oporbe u gradskom vijeću glasao potvrdno, a odluka je donesena bez glasova protiv, tek uz tri suzdržana glasa.

Od prvog dana mandata gradonačelnika Mata Frankovića na čelu Grada Dubrovnika posebna pažnja posvećena je očuvanju vrijednog prostora i nekretnina od značaja za identitet grada. Stjecanje iznimno dragocjenog prostora Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda TUP d.d., smještene u srcu Gruža neposredno uz Luku Dubrovnik kruna je takve politike i opredijeljenosti prema zaštiti najboljih interesa Grada i građana. Ova visoko vrijedna imovina, koja uz upravnu zgradu i proizvodne pogone u Gružu obuhvata 9.000 kvadratnih metara, uključuje i nekretnine na području Solituda te 14.000 kvadratnih metara skladišnih prostora Komolcu, procijenjena je na 18,6 milijuna eura, odnosno gotovo 140 milijuna kuna. –„Danas donosimo stratešku i povijesno važnu odluku, značajnu za budućnost naše djece i ovog grada“, rekao je gradonačelnik Franković na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u ožujku ove godine kada je to tijelo dalo zeleno svjetlo za sklapanje ugovora o kreditu između društva u vlasništvu Grada (UTD Ragusa d.d.) kao kupca kompleksa i poslovne banke te usvajanjem dvije povezane odluke kako bi se ova investicija realizirala. Nedugo nakon tog čina o projektu se pozitivno izjasnila i Europska komisija odabravši plan revitalizacije bivšeg tvorničkog pogona u novo urbano i kulturno središte grada kao jedan od 20 najboljih u Europi.

Izjavili se da je kupovina TUP-a najveća pojedinačna akvizicija Grada Dubrovnika u posljednjih 30 godina?

Ona to bez premca jest. Još u nedavnoj prošlosti svjedočili smo prodaji vrijedne gradske imovine što, smatram, nikad ne smije biti opcija, pa ni u najtežim vremenima. Nikoga ne prozivam, ali držim da, ukoliko želite dobro svojoj sredini, uvijek mora postojati bolje rješenje od rasprodaje. Smjer ove gradske uprave bio je potpuno drukčiji. Imovina ovog grada dio je naše tradicije, a upravljajući njome stvaramo uvjete za ispunjen i sretan život svojih građana i ostavljamo je novim generacijama. Tako je u posljednjih pet godina Grad Dubrovnik preuzeo vlasništvo nad Vilom Pera Čingrije na Boninovu, budućim Regionalnim centrom kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo koji će se obnoviti i opremiti EU i nacionalnim sredstvima. Osigurali smo cjelovito vlasništvo nad ljetnikovcem Bunić-Kaboga što nam jamči bolje upravljanje vrijednim zdanjem, spomenikom dubrovačke gotičko-renesansne arhitekture 15. i 16. stoljeća, za različite javne, kulturne i društvene namjene. Tvrđava Imperijal na Srđu mitsko je mjesto herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, a raskidom ugovora o koncesiji s društvom Razvoj golf objekt je vraćen Gradu na upravljanje te je tim činom otvoren put planiranoj rekonstrukciji. Sve to u posljednjih pet godina. Zato sam i kupovinu TUP-a ocijenio kao najveći izazov, ali i krunu svoje dosadašnje političke karijere. Uvjeren sam da smo dobro postupili, a za pravo da tako mislim daje mi i potvrda koja je stigla od Europske komisije koja je projekt revitalizacije TUP-a u srpnju je odabrala kao jedan od 20 najboljih projekta u Europi u sklopu programa „Novi europski Bauhaus“.

Što to donosi Gradu?

Gradu se u sklopu projekta osiguravaju tehnički kapaciteti kako bi se formiranjem međunarodnog interdisciplinarnog tima stvorio održivi model „novog gradskog kulturno – društvenog inkubatora“. Aktivnosti su već pokrenute, a mi ćemo u formalni proces uključiti lokalne stručnjake koji će različitim znanjima i vještinama dodatno doprinijeli razvoju samog projekta.

Nastavi čitati na: https://www.jutarnji.hr/promo/mato-frankovic-sacuvavsi-od-komercijalizacije-bivsi-industrijski-prostor-otvorili-smo-vrata-urbanom-razvoju-u-samom-srcu-gruza-15250520

Izvor: Jutarnji.hr
Foto: Pixbay