fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Riječna riba nikad nije bolje izgledala! Dva omiljena restorana dala su nam svoje godinama čuvane recepte

Slavonija i Lika imaju se čime ponositi. Posebice gastronomijom koja cvate već tisućama godina, a u njoj dominiraju mesna jela vrhunske kvalitete. No, plodna panonska ravnica te regija jedinstvenog spoja mora i kopna mogu se pohvaliti i drevnim receptima u kojima prevladava riječna riba – od ukusnog fiš paprikaš do slasne pastrve pripremljene na tradicionalan način
Kad pomislimo na Slavoniju u misli nam odmah dođe miris čobanca, šunke, kulena, kulenove seke, salenjaka od svinjske masti, pite savijače punjene jabukama i orasima, poderanih gaće i drugih tradicionalnih jela simpatičnih naziva. Zamišljamo i vesele Slavonce okupljene oko vatre uz kotliće, roštilje i ražnjeve dok na zelenim ravnicama pod vedrim nebom nazdravljaju kutjevačkim rizlingom, iločkim tramincem i graševinom. Drugim riječima, zamišljamo pravi mali hedonistički raj.

O jelima čiji mirisi i okusi osvajaju dušu i tijelo maštamo i kad pomislimo na Liku. Ova nas, pak, regija asocira na mekano meso divljači, zeca, srne, vepra, mlade janjetine posluženo s okruglicama od kruha koje se tope pod nepcima. Mnogima na pamet padne i zelje, grah, čuveni lički škripavac, čvarci i gastronomska zvijezda – pole od krumpira. Sjetit ćemo se i ručno oblikovanih sočnih uštipaka na kojima se topi najsitniji mljeveni šećer te domaće ličke šljivovice pripravljene po tradicionalnoj recepturi na koju su domaćini posebno ponosni.

Slavonija i Lika imaju se čime ponositi. Posebice gastronomijom koja cvate već tisućama godina, a u njoj dominiraju mesna jela vrhunske kvalitete. No, plodna panonska ravnica te regija jedinstvenog spoja mora i kopna mogu se pohvaliti i drevnim receptima u kojima prevladava riječna riba – od ukusnog fiš paprikaš do slasne pastrve pripremljene na tradicionalan način. Zato tko god kaže da se riba jede samo na moru, sigurno nikada nije probao specijalitete od pastrve, šarana, soma, štuke i smuđa.

Neka od autohtonih jela s riječnom ribom pripremaju se više od sto godina, a budući da samo Slavonci i Ličani znaju kako receptu dodati tradicionalni štih, obratili smo se ličkom restoranu „Kod Joze” te restoranu „Grgin dol” iz Požeško-slavonske županije. Otkrili su nam dva recepta s riječnom ribom, a jedan od njih se priprema punih sedam desetljeća!

Nastavi čitati na: https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/recepti/rijecna-riba-nikad-nije-bolje-izgledala-dva-omiljena-restorana-dala-su-nam-svoje-godinama-cuvane-recepte-15249518

Izvor: jutarnji.hr
Foto: Pixabay