fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Donosimo vam pet ideja kako napraviti igračke za djecu s nula otpada

Ako vam je prifalilo ideja kako zabaviti djecu nakon što se vrate iz škole ili vrtića, a da se pritom ne “zalijepe” za televizor, mobitel ili kompjutorske igrice, donosimo vam ideje koje će natjerati cijelu obitelj na aktivnosti. Neki će lijepiti, neki kuhati ili pak šivati, ali svakako jamčimo aktivnost i igračke s nula otpada u vašem domu.

Škola i vrtići već su koji tjedan u punom jeku, no osmisliti jednako kreativno popodne i predvečerje nekad je uistinu veliki izazov, posebice kad je kišno vrijeme. Umjesto gledanja crtića i igranja kompjuterskih igrica, osmislite svojim mališanima kreativno slobodno vrijeme uz aktivnosti u kojima ćete svi moći uživati. Osim što ćete se svi zajedno zabaviti, ideje koje vam donosimo su pravi zero waste, koji će vam pomoći ili iskoristiti stvari iz kuće koje ste mislili baciti ili ćete njihovom izradom proizvesti nula otpada.

Izradite plastelin od sastojaka iz kuhinje
To je vjerojatno jedna od najzabavnijih i najjednostavnijih stvari za napraviti s djecom. Trebat će vam soda bikarbona, brašno, slana voda i malo ulja. Pomiješajte prva tri suha sastojka. Zatim zagrijte vodu i dodajte suhu smjesu, te dodajte ulje i oblikujte tijesto. Stavite smjesu u srednje zagrijanu tavu i pričekajte dok voda ne ispari dok se tijesto ne zalijepi za tavu. Zatim je vrijeme da dodate boje u vaš home made plastelin. Koristite kurkumu za narančastu i ciklu za ljubičastu (ili koristite netoksičnu boju za hranu) i krenite! Stvorite životinje, ljude ili čak cijeli zoološki vrt. Tijesto se može čuvati u hladnjaku tjedan dana.

Napravite obiteljsku sadilicu začinskog bilja
Čak i ako živite u malenom stanu, još uvijek možete imati mali sustav za hidroponski uzgoj na radnoj površini. Neka djeca odaberu jednu biljku za koju će se željeti brinuti i dajte mu upute. Možda ćete se iznenaditi kada vidite koliko više odgovornosti preuzimaju nakon što postanu glavni! Još jedan bonus? Imat ćete vlastitu hranu, koju su oni uzgojili.

Iskoristite stare kartonske kutije
Nikada nećete pogriješiti ako s vašim mališanima od starih kartonski kutija napravite kućicu, šator ili razne igračke kao što su štitovi, mačevi ili pak srednjovjekovni šljemovi.

Igračke koje to nisu
Roditeljima je sigurno poznato kako najmlađi najviše vole igračke koje to zapravo nisu. Od daljinskih upravljača, kompjutera, starih bankovnih kartica pa sve do bočica parfema. Umjesto da sve to završi na smeću, napravite vašem djetetu pravu malu trgovinu, parfumeriju ili ordinaciju.

Slavljenički zero waste ukrasi
Kada vaše dijete ima proslavu rođendana, umjesto da kupujete ukrase, izradite nekoliko dana unaprijed svoje. Mi predlažemo da popularne zastavice ili trakice, odnosno girlande napravite od ostataka tekstila koje imate kod kuće, a jednako možete učiniti i da umjesto salveta ili plastičnih stolnjaka, napravite šarene podmetače od tekstila, odjeće koju ne koristite. Svakako ih spremite za ponovne nadolazeće zabave.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay