fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Od listopada HŽ uvodi neograničene mjesečne karte od 75 kuna: Evo kako do njih

Putovanje vlakom kao alternativnim i održivim prijevoznim sredstvom nikad nije bilo lakše, posebice za mlade koji od 1. listopada mogu putovati po cijeni od nešto manje od 10 eura, odnosno 74 kuna. Riječ je o pilot projektu Hrvatskih željeznica u vezi povoljnijeg prijevoza redovnih studenata kojim se po jedinstvenoj cijeni mjesečne karte omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza.

Dobre vijesti za studente i mlade stižu iz HŽ-a. Naime, u Europskoj godini mladih na temelju Zaključka Vlade RH od 19. rujna 2022. uveo se pilot-projekt povoljnijeg prijevoza redovnih studenata kojim se po jedinstvenoj cijeni mjesečne karte od 75 kn (9,95 €) omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza za oko 113.000 redovnih studenata na području RH. Pilot-projekt provodit će se od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023. godine.

Ovaj projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja, u 2. razredu redovnih vlakova na području RH. Realizacija pilot-projekta doprinijet će povećanju mobilnosti studenata, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografskoj revitalizaciji, poboljšanju životnog standarda građana i poticanju korištenja željezničkog prijevoza. Provedba ovog projekta, uz investicijski ciklus u obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova koji se sufinanciraju sredstvima iz EU fondova, pozitivno će utjecati na povećanje korištenja, ali i održivost željezničkog prijevoza, čime se doprinosi i smanjenju štetnih utjecaja prometa na okoliš.

Redovni studenti pravo na povoljniji prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza s odgovarajućim profilima. Mjesečne karte preuzimaju se na blagajnama. Izrada pametne kartice s profilima za povoljniji prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 20 kn (2,65 €). Profil na pametnoj kartici vrijedi do 30. rujna 2023. godine. Više informacija kako do ove pogodnosti pronađite ovdje.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay