fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Novi materijal koji će promijeniti budućnost popularnog sportskog brenda

Nike je lansirao novu majicu s kapuljačom napravljenu od potpuno novog materijala namijenjenog da smanji utjecaj brenda na okoliš.

Nike Forward je najznačajnija inovacija u proizvodnji Nike odjeće još od Dri-Fita, a čiji je cilj pomoći brendu da smanji svoj ugljični otisak. Udaljavajući se od tradicionalnih procesa, Nike Forward revolucionizira kreiranje odjeće tako što prelazi s pletenih na tkane i pojednostavljuje proces proizvodnje materijala u manje koraka. Umjesto da slijedi višefazni ciklus stvaranja (predenje pređe, pletenje, krojenje, šivanje i još mnogo toga), Nike Forward pretvara vlakna izravno u tekstil kroz bušenje iglom. Manje koraka znači manju potrošnju energije i tako pridonosi prosječnom smanjenju ugljičnog otiska od čak 75% u usporedbi s tradicionalnim pletenim flisom. Materijal Nike Forward također ima i manju gustoću od tradicionalnog pletenog flisa, što je ključno za postizanje 75% smanjenja ugljika, a gotov proizvod sastoji se od 70% recikliranog sadržaja po težini.

“Nike Forward djeluje drugačije jer je ono uistinu drugačije. To nije tradicionalno pletivo ili tkanje, već potpuno novi materijal koji drastično smanjuje svoj ugljični otisak,” kaže Carmen Zolman, VP Innovation Apparel Design u Nikeu. U istraživanje i finalnu proizvodnju ovog materijala uloženo je više od pet godina i Nike team vjeruje da će ovaj novi materijal promijeniti budućnost sportske odjeće i ponuditi održiviji pristup.

Početna ideja za Nike Forward došla kroz istraživanje netkanog tekstila koji se koristi u medicinskom polju i koji se izrađuje spajanjem više tankih slojeva postupkom bušenja iglom koji ih zapliće u tekstil. Za proizvodnju se troši manje energije zbog upotrebe vlakana obojenih otopinom umjesto tradicionalnih metoda bojanja. Također, ne koristi vodu u procesu bojanja i završne obrade. Ali za razliku od netkanog materijala koji se koristi u bolnicama ili drugim proizvodima poput pelena, Nikeov materijal nije za jednokratnu upotrebu. Umjesto toga, može se oprati u hladnoj vodi i položiti da se osuši.

Prvi proizvod napravljen od ovog materijala je unisex majica s kapuljačom. Ovaj hoodie je trenutno dostupan samo u sivoj boji, ima minimalne šavove i skulpturalnu siluetu. Majica je napravljena tako da bude topla, ali lagana i izrađena je bez patentnih zatvarača, kukica ili drugih sličnih zatvarača kako bi se odjevni predmeti lakše reciklirali. Također se izrađuje bez ukrasa. Proizvodi s Nike Forward materijalom imaju najmanje 70% recikliranog sadržaja po težini, uglavnom izrađenog od recikliranih plastičnih boca. Nike se nada proširiti vrste recikliranih materijala, uključujući korištenje otpada iz proizvodnje.

Petogodišnji proces razvoja Nike Forwarda je prije svega imao fokus na održivosti. Ovaj novi proizvod ističe reciklirani sadržaj i poboljšanu uštedu ugljika, a upotreba bez boja ili vode u procesu završne obrade dodatno je pogodovala okolišu. Nike ima u planu pretvoriti Nike Forward u platformu koja će se koristiti u svim proizvodima brenda. “Vjerujemo da ova platforma ima potencijal promijeniti način na koji razmišljamo o materijalima i odjeći”, kaže Aaron Heiser, potpredsjednik globalne prodaje odjeće za Nike.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay