fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Naš liječnik doveo francuski carski rez u Hrvatsku: ‘Oporavak rodilje neusporedivo je brži’

S dr. sc. Ozrenom Grgićem iz KBC Sestre Milosrdnice u Zagrebu razgovarali su novinari 24 sata o ekstraperitonealnoj tehnici carskog reza, koji još nazivaju minimalno invazivnim carskim rezom, nakon kojeg se rodilja puno brže oporavlja nego nakon ‘klasičnog’ carskog reza. Rodilju se iz bolnice otpušta već treći dan, a u Hrvatskoj je do sad oko 20 žena rodilo ovom tehnikom

Danas je kod nas, a i u svijetu carski rez najčešća kirurška operacija te se oko 30 posto djece porađa carskim rezom, tj. gotovo svaki treći porođaj se dovršava carskim rezom bilo planiranim (hladnim) ili hitnim. No carski rez je ozbiljna operacija povezana s mogućim rizicima i komplikacijama, oporavak rodilje zahtjevniji je nego nakon vaginalnog poroda, a za potpuni oporavak treba nekoliko tjedana.

Ekstraperitonealna tehnika carskog reza (u originalu FAUCS – French Ambulatory extraperitoneal cesarean section), koji još nazivaju minimalno invazivnim carskim rezom, nakon kojeg se rodilja puno brže oporavlja nego nakon ‘klasičnog’ carskog reza. Rodilju se iz bolnice otpušta već treći dan, a u Hrvatskoj je do sad oko 20 žena rodila ovom tehnikom.

O kakvoj se metodi točno radi i po čemu se razlikuje od uobičajene metode carskog reza? Carski rez je velika operacija pri kojoj se dijete porađa kroz rez na trbuhu žene, a da se dođe do djeteta potrebno je proći kroz sedam slojeva trbuha: koža, potkožno tkivo, ovojnica (fascija) ravnog mišića trbuha, ravni mišić trbuha, potrbušnica (vreća u kojoj se nalaze svi trbušni organi) sa svoja dva lista te na kraju sama stijenka maternice. „Klasični“ carski rez uključuje ulazak u trbušnu šupljine majke jer se maternica većim djelom nalazi unutar donjeg dijela trbuha gdje je u doticaju s ostalim trbušnim organima koji se tamo nalaze (tanko i debelo crijevo, trbušna maramica, jajnici, jajovodi) i takav carski rez se naziva transperitonealni carski rez (transperitonealni znači da se mora ući u trbušnu (peritonealnu) šupljinu. Danas se svi carski rezovi kod nas izvode na takav način, a najčešće se izvode dvije tehnike: Joel Cohen – Stark metoda te metoda po Pfannenstielu.

Svaka tehnika transperitonealnog carskog reza ima i niz komplikacija kao i svaki kirurški zahvat, u današnje vrijeme one su rijetke, ali postoje. Samim ulaskom u trbušnu šupljinu može doći do povećanog nastanka infekcije (upale) potrbušnice i sepse zbog razlijevanja krvi, plodove vode i  izloženosti otvorenog trbuha vanjskom svijetu, zbog manipulacije crijevima dolazi do mučnine, povraćanja te slabije i otežane peristaltike crijeva nakon operacije, zbog kirurških ozljeda može doći do pojačanog krvarenja iz velikih žila maternice te ozljede mokraćnog mjehura, mokraćovoda i crijeva, a od dugoročnih komplikacija svaka transperitonealna tehnika carskog reza poveća nastanak priraslica (gotovo 80 %) unutar trbuha te neplodnosti nakon zahvata. Također kod intraperitonealne tehnike postavlja se kateter u mokraćni mjehur koji se uklanja nakon 24 sata te se samim time povećava rizik od infekcije mokraćnog mjehura.

Pročitajte više na: miss7mama