fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Naši mladi robotičari potukli velesile, donijeli sedam zlatnih medalja

Juniorska hrvatska robotička reprezentacija koja je na natjecanju RoboCup 2017. u Japanu postigla sjajan uspjeh osvojivši tri prva mjesta u kategorijama Soccer light primary, Soccer light secondary i Rescue Maze, u Hrvatsku je u utorak, u Zračnu luku dr. Franjo Tuđman, donijela sedam zlatnih medalja.

Ivica Kolarić je kao nacionalni predstavnik hrvatske RoboCup organizacije rekao da su ekipe sudjelovale u devet kategorija, a u tri su osvojili zlato, u Soccer light primary, Soccer light secondary i Rescue Maze. Hrvatska je dobila i posebno priznanje za najbolje softversko rješenje RoboCupa. U dvije kategorije sudjelovalo je po dvoje dobitnika zlatnih medalja, a u trećoj troje.

“U RoboCupu se natječu timovi koji rade na jednom robotu te se uspoređuju s ostalim timovima iz cijeloga svijeta. Naši učenici, neki dvije, a neki i pet godina, radili su na svojim robotima te svojim radom uspjeli potući velesile kao što su Rusija, Amerika, Francuska, Italija, Kina, Japan… i postali prvaci svijeta. To je nezapamćeni uspjeh”, istaknuo je Kolarić.

Napomenuo je da hrvatska robotika sedam godina postiže vrhunske rezultate i uvijek se vraća s medaljama, no nikad se prije nije vratila s toliko zlatnih. Smatra da pojedini dobitnici nagrada već mogu predavati na fakultetima i da znanjem nadmašuju neke profesore, ali i ističe da se mora raditi sa studentima, a nadležni se moraju više angažirati.

“Mi imamo sve uvjete da organiziramo svjetsko natjecanje u Hrvatskoj, ali nemamo niti jednu studentsku ekipu na svjetskom natjecanju koja bi nas danas predstavila”, upozorio je.

Redovni predmet

Mentor osnovaca, Zoran Vukić kaže kako još nije svjestan koliki su uspjeh postigli, no i podsjeća da je njegova ekipa lani na natjecanju u Leipzigu osvojila drugo mjesto.

“Ove godine smo nastavili tamo gdje smo stali. Pronašli smo donatore koji su nam omogućili rad na novom robotu i izuzetno sam im zahvalan kao”, rekao je.

U školstvu bi robotika trebala biti redovni predmet, smatra Vukić profesor tehničke kulture, koji robotiku predaje djeci u izvannastavnim aktivnostima. “Ta aktivnost je manje-više volonterska i nije usustavljena, samo dobrom voljom ravnatelja imamo dva sata tjedno”, rekao je.

Nada se da će njegovi učenici svoje obrazovanje moći nastaviti u srednjoj školi jer, kaže Vukić, robotika je relativno skup hobi i teško je naći sredstva.

Ponosni

Zlatna Ines Kušen sa svojim je timom dizajnirala robota koji se kreće po labirintima i spašava ranjenike, tj. pločice koje, kao i ljudi, imaju temperaturu 37 stupnjeva. Poručila je da nema, i ne smije biti razlike niti predrasuda među curama i dečkima kada se radi o robotici.

Prvo individualno mjesto u kategoriji Rescue Maze osvojio je Janko Pribičević, a stvorio je robota koji ljudima u ruševinama pruža pomoć.

“Četiri godine smo bili drugi, uvijek su bili Nijemci ispred, a sad smo ih prestigli. Pokazali smo da možemo bolje, ponosni smo”, rekao je.

Paško Zekić završio je sedmi razred i sa svojim kolegama osvojio je zlato u kategoriji Soccer light primary. Robot uz pomoć senzora, kompasa i sl., igra nogomet.

Izravni upis

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je obećao da će preko kluba zastupnika u Hrvatskom saboru predložiti resornom ministarstvu i Vladi da se izmijeni članak pravilnika u Ministarstvu obrazovanja i znanosti kako bi se svi učenici koji osvoje medalje na svjetskim prvenstvima mogli izravno upisati na fakultet koji žele.

“Mislim da je to pametno i mudro, tako ćemo graditi obrazovnu generaciju Hrvatske koja će konkurirati u EU”, rekao je.

RoboCup natjecanje se održavalo od 27. lipnja do 30. srpnja u japanskom gradu Nagoyji. Najveća je svjetska manifestacija u natjecateljskoj robotici, a Hrvatski robotički savez (HROBOS) je u suradnji s udrugama članicama i uz pomoć institucija i privrednih subjekata prikupio sredstva za financiranje nastupa mladih robotičara.

Izvor: Lider.media