fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Neobični hop on/hop off vlak koji bi trebao zaživjeti stare pruge i omogućiti prijevoz svima iz zabačenih krajeva

Što biste rekli kad bi vam netko ponudio javni prijevoz kojem mahnete, uskočite i izađete gdje vam je potrebno? Abacus radi upravo to. Neobični vlak koji bi mogao zaživjeti i oživjeti njemačke stare pruge i omogućiti zabačenim ruralnim mjestima jednostavniju i praktičnu povezanost s gradom.

Danski arhitektonski časopis Dezeen objavio neke od finalista za njihov Future Mobility Competition, a jedan od definitivno najuzbudljivijih projekata na popisu je Abacus, iz Njemačke, usredotočen na ideju donošenja vrhunskih rješenja mobilnosti posebno u ruralne dijelove zemlje. Abacus je tračničko vozilo koje ima za cilj iskoristiti prednosti napuštenih željeznica i pomoći ponovnom povezivanju zajednica niske gustoće s gradovima. Timski koncept dizajna također ima sustav s više zaustavljanja, što znači da ljudi koji hodaju duž rute mogu zaustaviti Abacus i ući ili izaći na bilo kojem mjestu.

Ovo praktično vozilo koje bi moglo zaživjeti na napuštenim njemačkim tračnicama dizajnirali su Lea Haats, Erik Mantz-Hansen i Konstantin Wolf u suradnji s Društvom za zaštitu energije i klime Schleswig-Holstein. Prema projektantskom timu, njemačka savezna pokrajina Schleswig-Holstein glavni je kandidat za testiranje koncepta jer je u posljednjih nekoliko godina doživjela brzi pad željezničke infrastrukture u korist cesta i automobila. Kako je tim objasnio u izjavi za strane medije, čini se da je ruralna mobilnost najteža za rješavanje zbog prevladavanja automobila. Postoji više razloga za to, a svi su usredotočeni na nisku gustoću naseljenosti zbog koje je vožnja velikih vlakova i prikladnih autobusnih ruta ekonomski neodrživa. Ono što se nudi kao alternativa su upravo manja tračnička vozila kao što je Abacus koja se često zaustavljaju i rade na struju kako bi se smanjile emisije i buka.

Abacus je dizajniran kao hop-on/hop-off vozilo, koje putnici mogu zaustaviti samo mahanjem ruke, a taj će signal prepoznati ugrađene kamere, koje će signalizirati da se vozilo zaustavi. Stoga će moći biti na usluzi ​​svim mjestima niske gustoće duž svoje rute. Pilot staza kojoj tim teži ide od sela Gross Rönnau do najbližeg grada Bad Segeberga, gdje postoji željeznička veza s glavnim gradom države Kielom. Ruta je duga tri kilometra i sadržavala bi posebne staze koje bi trebale pokretati Abacus putem indukcije. Razlog uvođenja tračnica je kako bi ova neobična vozila ostala lagana i mala. Nadalje, njihov jedinstveni dizajn ima dva velika prozora sa svake strane, koji će putnicima omogućiti pogled na slikoviti krajolik. Što se tiče namještenosti Abacusa, on će imati samo dvije šine, koje se mogu koristiti za sjedenje ili za oslanjanje. U isto vrijeme, sva tehnologija koja ga pokreće bit će postavljena na bočne okvire kako bi uređaj bio s niskim razmakom od tla. To će osobama s motoričkim poteškoćama omogućiti lak pristup tramvaju.

Izvor: Green.hr ; foto: Instagram