fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Nakon godina čekanja, otvoreno prvo biološko kupalište u Hrvatskoj

Čazma je ovih dana dobila biološko kupalište. Riječ je o prvom takvom kupalištu u Hrvatskoj koji za pročišćavanje ne koristi klor niti bilo kakve druge kemikalije već se pročišćava putem bioloških filtera.

Nakon što smo u travnju pisali o prvom biološkom kupalištu koje se gradilo u Čazmi, ono je od ovog tjedna i službeno otvoreno. Kruna je to projekta Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kuna, kojim je uređeno i obnovljeno 11 lokacija na području Grada Čazme. “Imamo bazen, čekali smo ga dugo. Puno je problema bilo pri izgradnji, ali to je tako s majstorima, kao i kad nešto doma radite. Ali ipak, svi su napravili svoj posao jako dobro. Mislim da je sam projekt otkrio dušu naše prirode, kako životinjskog tako i biljnog svijeta. Dobra šansa za sve nas i trebamo je iskoristiti. Vjerujem da ćemo biti turistički zanimljivi” rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Biološki bazen od konvencionalnog se razlikuje po tome što za pročišćavanje ne koristi klor niti bilo kakve druge kemikalije već se pročišćava putem bioloških filtera. “Upravo zbog ovog kupališta morali smo mijenjati Pravilnik o bazenima u RH, kako bi ga uskladili s pravilima EU i da se uvrste biološki bazeni u pravilnik RH”, rekla je voditeljica projekta Čazma Natura Dajana Petrina. Ovo je samo dio projekta Čazma Natura u sklopu kojeg su uređene u staze u krošnjama, kao i poučna staza uz dolinu rijeke Česme duljine 12 i pol kilometara, uredili prostor oko škole s autohtonim biljkama kao i interpretacijski centar.

Izvor: Green.hr; Foto: Facebook Grad Cazma