fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Niču hoteli vrijedni 4,3 milijarde kuna: Gradi se od Istre do Dubrovnika

Gradi se od Istre do Dubrovnika, ali i u Zagrebu koji dobiva i neke nove svjetske brendove. Dobar dio hotela na tržište će već sa sljedećom sezonom, veći godinu kasnije.

Turističke kompanije u ovoj godini ulažu nešto više od 4,3 milijarde kuna u rekonstrukciju starih i izgradnju novih hotela, koji će Hrvatsku dodatno približiti cilju podizanja kvalitete smještaja i zvjezdica. Gradi se od Istre do Dubrovnika, ali i u Zagrebu koji dobiva neke manje biznis hotele kao i neke nove svjetske brendove.

Dobar dio hotela na tržište će već sa sljedećom sezonom, veći projekti najavljuju se za godinu kasnije. Među njima je i najveća pojedinačna hotelska investicija, gradnja novog Adrisova Hotela Park u Rovinju, ali i dva zagrebačka hotela koji će najvjerojatnije poslovati pod Marriottovim brandom, na mjestu objekata Croatia osiguranja u Miramarskoj i na Trgu bana Jelačića. U Rovinju ovih dana kreće ambiciozan projekt gradnje novog Parka, u što će Adris uložiti oko 600 milijuna kuna. Radi se o luksuznom proizvodu od 5 plus zvjezdica, a još nije poznato hoće li poslovati pod Maistrinim imenom ili će se potpisati suradnja nekim svjetskim hotelskim brendom. Novi hotel će imati oko 200 smještajnih jedinica, uključujući dvadesetak luksuznih apartmana, a imat će i male privatne bazene na terasi.

Projekt uključuje i uređenje šetnice, prilaznih cesta te hortikulturnog uređenja cijele zone. Otvorenje novog hotela Park planiraju za 2018. godinu, a Adris će ovime završiti uređenje svoje ekskluzivne zone Monte Mulini (hoteli Eden, Park, Lone i Monte Mulini). Projekt je nedavno proglašen strateškim za RH, što bi trebalo ubrzati donošenje dozvola te olakšati komunikaciju s lokalnim i državnim institucijama. Novi hotel u sljedećoj sezoni dobiva opatijska rivijera, odnosno prvi hotel niče u mjestu Ičići, a na lokaciji bivšeg motela grade ga Liburnia Riviera Hoteli. Remisens Hotel Giorgio II imat će četiri zvjezdice, na pet katova bit će 180 soba, uključujući obiteljske.

Rast kvalitete Crikveničke rivijere najavljuju u Jadranu, koji kreće u obnovu kultnog Hotela Esplanade, projekt vrijedan više od 35 milijuna kuna. Nakon temeljite obnove, hotel će raspolagati s 38 smještajnih jedinica te dodatnim sadržajima poput wellnessa, vanjskog bazena te konferencijske dvorane, a bit će pozicioniran kao obiteljski hotel s 4+ zvjezdica. To će biti najluksuzniji Jadranov hotel koji će raditi osam mjeseci godišnje, najavljuju u kompaniji koja je u većinskom vlasništvu države. “Strateškim poslovnim planom predviđeno je da hotel Esplanade bude najbolji hotel u grupaciji, a svojom veličinom smještajnih jedinica i opremom zadovoljavat će uvjete i za 5 zvjezdica. Međutim, u ovom trenutku usmjereni smo stabiliziranju tržišta 4 zvjezdice, a nakon daljnjih investicija u podizanje kategorije, a time i podizanje cijele destinacije, razmatramo podizanje kategorije Hotela Esplanade na pet zvjezdica”, kaže Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadrana.

Nakon što je Vlada njihov projekt proširenja Zračne luke Mali Lošinj proglasila strateškim, Jadranka grupa od Primorsko-goranske županije kroz izmjene prostornog plana dobila je službeno zeleno svjetlo za megaprojekt Eco Golf Resort Matalda na Cresu. Prostornim planom omogućit će se investicija na terenu ukupne površine 320 hektara, što je investitor uzeo u dugoročni najam od Krčke biskupije. U Jadranki otkrivaju kako se predviđa gradnja dvaju championship terena s 18 rupa (prikladnih za organizacije golf-turnira), hotela kapaciteta do stotinjak soba, petnaestak vila za igrače s bazenima uklopljenima u prirodu te male marine i heliodroma. Riječ je o velikoj investiciji koja će prema okvirnim procjenama premašiti 100 milijuna eura, no njezina ukupna vrijednost ovisi o finalnom planu i potrebnim kapacitetima.

U Zadru turska Dogus grupa gradi prvi Hyattov hotel u Hrvatskoj i čitavom Jadranu, što je nedavno i službeno potvrđeno. Uz hotel Hyatt Regency Zadar Maraska, Dogus planira sagraditi i 115 luksuznih rezidencija te komercijalni dio s ekskluzivnim trgovinama i ugostiteljskim sadržajima. Vrijednost ulaganja iznosit će 100 milijuna eura. Danko Končar krenuo je u dokapitalizaciju Hotela Medena u Segetu, koja bi prema predstečajnoj nagodbi trebala dosegnuti ukupno 153 milijuna kuna, s ciljem da Kermas energija svoj vlasnički udjel na koncu trogodišnjeg razdoblja poveća na 75,10 posto. Hoteli Medena trenutno posluju pod dvije zvjezdice i unatoč tome što se radi o mnogo kreveta tvrtka je ostvarivala niske prihode. Končar u Medenu planira uložiti oko 60 milijuna kuna kako bi dosegnula razinu četiri zvjezdice i novu tržišnu poziciju.

Nešto južnije, u Tučepima, globalna turistička kompanija TUI iduće godine na hrvatsko tržište ulazi sa svojim novim luksuznim brendom TUI Blue. Pod tim će brendom poslovati obnovljeni hotel Jadran u Tučepima, u sastavu Bluesun hotela Jake Andabaka. Bit će to treća hotelska kompanija u Hrvatskoj čiji hoteli posluju pod brendom grupacije TUI. Jadran će biti prvi hotel Jake Andabaka koji će imati pet zvjezdica. Brend promiče wellness i fitness, zdravu lokalnu i vegetarijansku prehranu te suvremene mobilne tehnologije, sve uz individualan pristup gostima. “Odlučili smo se na suradnju s TUI-jem jer su ozbiljan i velik igrač koji nam jamči popunjenost kapaciteta. Ovo je početak strateške suradnje s TUI-jem u sklopu koje imamo ambiciozne planove”, kazao nam je Jako Andabak, koji zasad ne želi otkrivati detalje.

Hotel Jadran obnavlja se u skladu s karakteristikama novog brenda, a u planu je ulaganje od 12 milijuna eura. Imat će 161 sobu s 11 ekskluzivnih apartmana s bazenom, četiri bara te tri restorana. Valamar Riviera pak u 2017. otvara TUI Family Life Bellevue Resort u Rapcu, čija gradnja kreće ovih dana, a nakon toga u planu je i izgradnja novog Girandella Resorta. Rabac se ovim ulaganjima od ukupno 500-tinjak milijuna kuna pretvara u vodeću odmorišnu destinaciju visoke kategorije, kažu u Valamaru. “S realizacijom investicije otvorit će se i radna mjesta za više od 300 novih djelatnika, a s daljnjim razvojem ovog projekta ciljamo na goste više platežne moći, zbog čega vjerujemo da će se ukupna turistička potrošnja u destinaciji značajno povećati”, kaže Željko Kukurin, predsjednik Uprave. Godinu dana nakon završetka obnove Hotela Kompas, vlasnici hotelske kompanije Jadranski luksuzni Hoteli, Grupa Lukšić, investicijski ciklus nastavljaju rekonstrukcijom i dogradnjom Hotela Excelsior. Zasad, međutim, ne žele otkrivati detalje, kao ni ukupan iznos investicije koja će sigurno premašiti 10 milijuna eura.

Ovo će biti prva temeljita rekonstrukcija Hotela Excelsior od 2008., a za projekt je angažiran arhitektonski studio BF u suradnji sa studijem Franić Šekoranja. I Zagreb s prvim danima 2017. dobiva još jedan hotel visoke kategorije, Le Premier *4, koji se upravo dovršava na uglu Trga žrtava fašizma i Boškovićeve, a investitor je Gojko Ostojić, vlasnik međunarodnog sveučilišta Libertas. Investicija je vrijedna 10 milijuna eura, a hotel će osim poslovnim i odmorišnim gostima poslužiti i kao učilište studenata Libertasa. “Jedan od programa našeg sveučilišta je hotelski i turistički menadžment, čiji program usklađujemo s potrebama tržišta rada. Hotel će među ostalim biti poligon za edukaciju naših studenata, koji će tamo moći prolaziti sve faze hotelskog posla, od marketinga do menadžmenta, i osjetiti kako izgleda pravi posao u hotelijerstvu”, objašnjava Ostojić, kojem je ovo prvi ulazak u turizam. Hotel Le Premier imat će 62 sobe i predsjednički apartman, restoran i bar otvorenog tipa te spa za goste hotela. U dvorištu se uređuje ostakljeni zimski vrt. Sobe će biti uređene u art deco stilu. Hotel će kvalitetom biti na razini četiri plus zvjezdice.