fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prvi hotel za detoksikaciju u Hrvatskoj

Pođe li sve po planu i uspiju li se dogovoriti, ruski hotelski projekt u Tisnom na otoku Murteru, vrijedan 100 milijuna eura, radit će poznati hrvatski arhitekt Nikola Bašić.

Riječ je o kompleksu tvrtke Aqua Relaxio u vlasništvu ruskog investitora Alekseja Frolova, koji je u prosincu 2014. godine od Općine Tisno kupio 64 tisuće četvornih metara zemljišta u turističkoj zoni Prisliga – Jazina za 30 milijuna kuna, a na kojem bi trebao niknuti ekskluzivni detoksikacijski hotelski kompleks u kojem će, prema dosadašnjim najavama, raditi oko 400 ljudi.

Iako je rok za početak gradnje hotela pet godina od potpisivanja projekta – dakle, tek 2019. godina – u Aqua Relaxiju već su za 8. prosinca ove godine najavili prezentaciju projekta, ponajviše zbog interesa javnosti i Općine, koja gotovo dvije godine od prodaje zemljišta i potpisivanja ugovora s Frolovom iščekuje vidjeti prve obrise i tendere za najveću hotelsku investiciju na otoku u posljednjih 30 godina.

Da su Rusi zainteresirani arhitektonsko rješenje povjeriti baš Nikoli Bašiću, potvrdio je za Jutarnji i sam arhitekt.

– Točno je, pregovaramo i predložio sam svoje zamisli, sada treba vidjeti hoćemo li se uspjeti dogovoriti i potpisati ugovor. Ponudio sam im i svoje viđenje kako bi se projekt trebao uklopiti u budući turistički razvoj otoka, koji će biti jako zanimljiv – potvrdio je Nikola Bašić, naglasivši da rad na Murteru smatra izazovom.

Tu je prije svega mislio na zavičajnu komponentu – s obzirom na to da je Bašić rodom s Murtera, uz koji je i dalje vezan – a dodatno ga, pak, uz Frolova vezuje i činjenica da taj ruski investitor u Tisnom živi u kući koju je dizajnirao upravo Bašić, i to davno, za jednoga svojeg starog prijatelja. Bašić je odbio prije potpisivanja ugovora i prezentacije projekta išta javno govoriti o svojoj viziji ovog hotelskog kompleksa koji bi, prema inicijalnim zamislima, trebao funkcionirati kao turističko-zdravstveni kompleks.

Prema prvotnom planu, kompleks bi trebao obuhvaćati hotel najviše kategorije s više od 600 ležajeva, a dodatno je zamišljeno u Tisnom graditi i 25 vila u kojima bi trebalo biti ukupno 150 kreveta.

Uz sve to, u resort bi trebao uklopiti i jedan detoksikacijski centar te centar za održavanje kondicije, a namjera njegova vlasnika je da bude otvoren tijekom cijele godine.Usprkos prezentaciji, koja je u planu za 14 dana, investitori imaju posla prije nego što će u Tisnom početi prvi radovi.Dosad se, doznajemo u Općini, na tom području utvrđivalo pomorsko dobro, što je osnova bez koje investitori ne mogu dobiti građevinsku dozvolu, a u tijeku je i upis čestica.Nije riješeno ni pitanje koncesije, no Rusi svejedno vjeruju da će gradnja na otoku početi prije krajnjeg roka 2019. godine.

Cijelu je stvar dodatno oduljilo i nezadovoljstvo investitora prvom konzultantskom kućom koja je trebala raditi na projektu, ali čijim rješenjem baš i nisu bili previše zadovoljni.

Projekt je, između ostaloga, kandidiran za strateški projekt u turizmu, ali nije poznato hoće li taj status doista i dobiti.

Investitor Aleksej Frolov, osim kroz Aqua Relaxio, na hrvatskom je tržištu godinama prisutan i kroz tvrtku Crno zlato d.o.o., koja ima 20-ak radnika i putem koje je u Hrvatskoj realizirao projekt plutajućih crpnih stanica u marinama.

– U Hrvatsku sam odlučio ulagati kad sam je prvi put posjetio. Znao sam da ovdje i želim živjeti, no nisam imao gdje odsjesti. Naša tvrtka već ima iskustva u gradnji turističkih kompleksa, a vašoj zemlji nedostaje hotel koji bi se bavio zdravstvenim turizmom – izjavio je Frolov prije dvije godine, prilikom potpisivanja ugovora.

Izvor: Jutarnji List