fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Vinkovačkom inovatoru Vladimiru Dolencu tri zlatne i po jedna srebrna i brončana medalja

Vladimir Dolenc, inovator iz Vinkovaca, sudjelovao je u Zagrebu na međunarodnoj izložbi INOVA – Budi uzor 2016. na kojoj su svoje inovacije predstavili konstruktori i inovatori iz 20 zemalja.

Dolenc je predstavio pet patenata i svi su izazvali pozornost i pobrali nagrade – tri zlatne i po jednu srebrnu i brončanu. Tri zlatne su dobile inovacije Samostezivi hvatač za pneumatske rakete, Lijevo-desni hidraulični bočni adapter za čeone viličare i Primjena “motalice” u procesu navodnjavanja. Srebrom je ovjenčana Mješalica – punilica za slavonski kulen, a broncom Mobilna presa za spajanje drvenih rešetkastih krovnih nosača.

Vinkovački inovator je već naučio na nagrade na velikim izložbama inovacija pa je na međunarodnoj izložbi EUREKA 2009. u Bruxellesu nagrađen zlatnom medaljom s posebnom pohvalom za inovativnost, primjenjivost i učinkovitost te uštedu na radnoj snazi i vremenu, za hidraulični uređaj za razmotavanje i namatanje plastičnih cijevi, elektro i telekomunikacijskih kabela, popularno nazvana motalica, koja je našla primjenu u svakodnevnom radu pri polaganju cijevi i kablova u zemlju.

– Samostezivi mehanički hvatač za manipulaciju pneumatskom “raketama” za horizontalno bušenje zemlje primjenjiva je u građevinarstvu u niskogradnji kod izvođenja radova na podzemnim mrežama u vodoopskrbi, plinofikaciji, elektroenergetici i telekomunikacijama. U ovim djelatnostima često se koriste pneumatske rakete za horizontalno bušenje zemlje kako bi se cijevi ili kabeli mogli provući ispod drugih javnih ili privatnih infrastrukturnih objekata, kako bi se izbjeglo njihovo oštećenje kopanjem i time smanjila cijena sanacije koju izvođači radova po obavljenom poslu moraju napraviti – objašnjava Dolenc dodajući kako je zlato dobila i inovacija hidrauličnog bočnog adaptera za čeone viličare korisne u unutrašnjem transportu pri utovaru i istovaru, premještanju, sortiranju tereta izrazito velikih dužina u drvoprerađivačkoj i metaloprerađivačkoj industriji i građevinarstvu.

Zlato je dobila i “motalica” za polaganje cijevi u navodnjavanju koja ubrzava vrijeme postavljanja cijevi i smanjuje broj radnika potrebnih pri ovom poslu.

Izračun Vladimira Dolenca pokazuje da primjenom njegove “motalice” ratar smanjuje ulaganje za navodnjavanje po hektaru godišnje na 746 kuna.

– Mješalica i punilica za kulen, koja je dobila srebrnu medalju, osmišljen je tako da omogućuje kompletan proces prerade mesa u slavonski kulen u kontroliranim sterilnim uvjetima, bez dodirivanja mesa i mesne smjese rukama djelatnika koji radi s uređajem. Mobilna presa za spajanje drvenih rešetkastih krovnih nosača je dobila brončanu medalju i izuzetno je korisna u graditeljstvu u proizvodnji drvenih rešetkastih krovnih nosača u dijelovima, kojima je zbog izrazito velike dužine, iznad 24 pa do 32 metra kompliciran transport, a mojim uređajem dijelovi nosača se spajaju na gradilištu i montiraju – kaže višestruko nagrađivani inovator Vladimir Dolenc.

Izvor: Seebiz.eu