fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Nitko se njihov nije bavio poljoprivredom, a oni su danas najveći izvoznici jaja

Dražen (32) i Ivana (34) Čurila ugostili su nas na svojoj farmi prošlog četvrtka. Na oko tri hektara zemljišta nalazi se šest peradarnika s 144.000 nesilica.

Koke nisu u kavezima već se slobodno kreću što se stručno naziva ‘podnim uzgojem’. Godišnje snesu čak 42 milijuna jaja. Polovica od toga ide u izvoz po čemu su Čurilovi daleko najveći domaći izvoznici.

‘Otkud nam ideja da proizvodimo jaja? Htjeli smo nešto proizvoditi. Hrana nam se učinila najisplativijom jer je uvijek tražena, čak kad je i kriza. Radili smo kod roditelja koji su vlasnici i voditelji Ludberškog poduzetničkog centra. Bave se knjigovodstvom, revizijom i izradom financijskih planova. Otac je se sjetio koka i jaja jer je bio na seminaru za IPARD, pretpristupni fond Europske unije za ruralni razvoj. Tamo su bile brojne djelatnosti koje se potiču, među kojima i proizvodnja jaja. Kad nam je došao s tom idejom, mama je mislila da se šali’, uz smijeh nam priča Dražen Čurila.

Daljnjim istraživanjem Čurilovi su shvatili da se mijenjaju trendovi na europskom tržištu i kako će u budućnosti opstati samo oni koji nesilice ne drže u kavezima. Zatim su se bacili u pisanje EU projekta, koristeći znanje stečeno kod roditelja, kako bi se prijavili za IPARD.

Koliki je to posao bio najbolje govori podatak da je dokumentacija ukupno težila čak 26 kilograma i brojala više od 1500 stranica.

‘Bilo je to prije devet godina. Od tad se puno toga promijenilo, sve je digitalizirano. I kad smo prošli na IPARD-u, čekali smo godinu i pol dana na isplatu kredita. Bilo je to stresno razdoblje’, prisjetila se Ivana.

Izvor: Tportal.hr