fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Novi zračni mostovi s Jadranom i Europom

Novim su letovima s osječkog aerodroma Osijek i Slavonija spojeni s Europom. Uvedene su, naime, nove domaće linije Zračne luke Osijek i tvrtke Trade Air, koje se nastavljaju na linije prema europskim destinacijama, vodeći računa o tome da putnici imaju minimalna čekanja.

Uspostavljeni su i izravni zračni mostovi prema destinacijama na jadranskoj obali. Riječ je o proširenju zračnih linija.

To će, istaknuo je direktor Zračne luke Osijek Domagoj Marinić, povećati broj putnika, što zbog privlačnih cijena leta što zbog brzine i komfora putovanja. Stoga se ove godine očekuje povećanje broja putnika na aviolinijama, i to na 45.000. Posebice je to dobrodošlo u turističkoj sezoni, a najviše zbog stanja u drugim načinima prijevoza.

Suradnja s Trade Airom

Na jučerašnjoj je konferenciji Marinić kazao kako im je namjera prezentirati sve linije koje će krenuti od početka lipnja, a letovi Croatia Airlinesa već su krenuli početkom travnja.

– Kada krenu letovi Trade Aira, ZL Osijek pozicionirat će se s 1500 letova godišnje na domaćim linijama. Letjet će se prema Zagrebu, Puli, Rijeci, Splitu i Dubrovniku. U Zagreb tri puta tjedno, u dvostrukoj rotaciji, što znači da će biti omogućen dolazak jutarnjim letom iz Zagreba u Osijek i večernjim letom povratak iz Osijeka u Zagreb. U Split će se letjeti četiri puta tjedno, u Dubrovnik tri puta tjedno, u Pulu i Rijeku dva puta tjedno. Sve će te linije trajati i u zimskoj i u ljetnoj sezoni. Zbog suradnje CA i TA moći će se kupiti karte za vezane letove na više od deset europskih destinacija s minimalnom konekcijom u Zagrebu, od nekih sat vremena. Sve te veze za Amsterdam, Kopenhagen, Muenchen, Beč… dobrobit su za građane, turizam i gospodarstvo u cjelini na našem području – objasnio je Marinić.

Već od 200 kuna

Seif Aldin Salameh, iz TA, kazao je kako je zadovoljan što ulaze ponovno u suradnju.

– Drago nam je što surađujemo u, nazovimo to tako, integraciji svih nacionalnih aerodroma i međunarodne povezanosti svih aerodroma kroz čvorište CA. Riječ je o višoj razini suradnje dviju kompanija. Gradove ćemo povezivati manjim avionom, s 19 mjesta. Kretat ćemo s promotivnim cijenama od 200-tinjak kuna pa naviše. Promotivnim kampanjama približit ćemo prednosti zračnog prometa. Zahvaljujemo ZL Osijek i direktoru Mariniću što su dobar partner i nadamo se da ćemo za četiri godine, za koliko je sve ovo planirano, dosegnuti još višu razinu poslovanja – kaže Salameh. Dodao je kako je resorno ministarstvo odigralo svoju ulogu.

Sjajna perspektiva

Denis Ambruš, osječki dogradonačelnik, istaknuo je kako posljednje tri godine intenzivno rade na dostupnosti grada i regije.

– Možemo biti zadovoljni jer smo se u tom zajedničkom poslu našli središnja vlast, Županija i Grad Osijek kao suvlasnici Zračne luke Osijek. Povećava se i broj međunarodnih putnika i stranih gostiju u Osijeku. Ovo je program koji se realizira u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Očekujemo da će se putnici zbog povoljne cijene i drugih prednosti orijentirati na našu zračnu luku, koja između Budimpešte, Beograda i Zagreba mora postati jedina kontinentalna zračna luka s perspektivom daljnjeg razvoja i širenja. Jer 1979. godine Prostornim planom uređenja Osijeka kapacitet ZL Osijek planiran je za 70.000 putnika, pa mi tu brojku želimo što prije dostići – kazao je Ambruš.

PROMETNA JE POVEZANOST IZNIMNO VELIKA PREDNOST OSIJEKA

Dožupan Dragan Vulin istaknuo je kako je cijena doista konkurentna drugim oblicima javnog prijevoza, uz udobnost i skraćeno vrijeme putovanja.

“Cijena je ta koja će u konačnici određivati koliko će se putnika koristiti avionom, no očekujemo povećanje broja putnika, bar dok potpuno ne dovršimo koridor 5C i kroz BiH, kada će se Slavonija i cestovnim putem približiti jadranskim destinacijama. Čestitam Upravi ZL Osijek i direktoru Mariniću na još jednom poslovnom uspjehu. Osijek ima dobar geostrateški položaj i na ovaj način on više nije samo potencijal za razvoj. Naime, u gospodarskom, turističkom i svakom drugom smislu ovo je velik korak za razvoj, za povezivanje. Ono što ZL Osijek radi utječe pozitivno i na povezivanje gradova unutar države i na promet putnika. Prometna je povezanost izuzetno velika prednost, a ZL Osijek je u samom vrhu u Hrvatskoj po broju letova i dobro je povezana sa zemljom i inozemstvom”, komentirao je Vulin.

DO ZAGREBA 35, DO SPLITA 60 MINUTA

Prvi kapetan i ujedno direktor TA Marko Cvijin kaže da lete britanskim avionima “Jetstream 32”, 400 kilometara na sat, što znači da prelet Osijek – Split traje nekih sat vremena, a do Zagreba 35 minuta. Obavljat će za njih taj posao nizozemska tvrtka.

Broj putnika po godinama:

2012. – 2000 putnika

2013. – 4000 putnika

2014. – 24.000 putnika

2015. – 30.000 putnika

2016. – 45.000 putnika

Izvor: www.glas-slavonije.hr | DARKO PEJIĆ | Foto: DAVOR KIBEL