fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Očekuje se rast potrošnje 24. mjesec zaredom

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u utorak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u kolovozu, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje već 24. mjesec zaredom, i to veći od 4 posto.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u kolovozu za 4,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 3,8 do 4,6 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to nešto sporiji rast nego u srpnju, kada je promet u trgovini na malo skočio 4,5 posto na godišnjoj razini.

Tako bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 24 mjeseca zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

“Nakon snažnog rasta u srpnju, najznačajnijem mjesecu za maloprodaju, očekujemo nastavak pozitivnih trendova i u kolovozu. Očekujemo rast prometa na godišnjoj razini, zahvaljujući nastavku deflatornih pritisaka, rastu zaposlenosti te većem broju stranih turističkih noćenja”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Turizam je na putu rekordnih rezultata. Prema podacima DZS-a, u hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima u prvih sedam mjeseci ove godine broj turističkih dolazaka povećan je za 9,2, a broj noćenja 8,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Očekujemo nastavak rasta prometa u trgovini na malo, čemu će pridonijeti izvrsna turistička sezona koja dodatno, pored nižih cijena i rasta prosječnih plaća, utječe na raspoloživi dohodak kućanstava”, navodi jedan od makroekonomista.

Osim rasta potrošnje turista, pozitivno na promet u trgovini na malo utječe trend rasta plaća koji traje još od početka prošle godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

Prema podacima DZS-a, u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5.663 kune, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje realno više za 3 posto.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati nastavlja li se snažan rast potrošnje i u trećem tromjesečju.

S rastom od 3 posto osobna potrošnja bila je jedan od najvažnijih pokretača ubrzanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju na 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.